veronmaksajat.fi

Vanhan viisauden mukaan hitaasti hyvää tulee

Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki

Valtakunnan kamreeri

Mauri Kotamäki on Finnveran pääekonomisti. Hän seuraa ennen kaikkea työmarkkinoita, sosiaaliturvajärjestelmän kehitystä ja liian harvakseltaan jalkapalloa. Häntä voi seurata Twitterissä  @Mau_And 

Otsikon sanontaa voi soveltaa vallitsevaan poliittiseen kalabaliikkiin. Viittaan tietenkin SAK:n masinoimiin työtaistelutoimiin.

Monet poliittiset uudistukset syntyvät kivuttomammin, kun ne tehdään riittävän ajoissa ja asteittain.

Ruotsi ja Saksa alkoivat tehdä työmarkkinauudistuksia yli 20 vuotta sitten, ajoissa. 1990-luvulla Saksaa kutsuttiin Euroopan sairaaksi mieheksi. Ei kutsuta enää.

Ulkomailla uudistukset olivat tasapainoisempia kuin hallituksen nyt ajamat uudistukset. Suomessa seistiin tumput suorana. Ilmeisesti työmarkkinajärjestöt odottivat, että uudistukset toteutuvat kuin itsestään.

Suomi ei ottanut neuvosta vaaria. Olisi pitänyt ottaa neuvoa antavat. Ei liian montaa, mutta juuri sopivasti.

Hallitusohjelmassaan 2023 hallitus nosti viimein kissan pöydälle. Päätti tehdä ison kasan uudistuksia kertaheitolla. Sellaisia uudistuksia, jotka olisi voitu tehdä ajan saatossa. Olisi työntekijäpuolikin saanut paremman kaupan. Se juna on nyt mennyt.

Voisi jopa sanoa, että SAK:lla olisi ollut oma lehmä ojassa. Mutta uudistuksia vastustettiin, koska voitiin. Ei kukko käskien laula.

Muistatteko Rukan lumet? Ay-liike jäädytti eläkeneuvottelut vain siksi, että silloinen pääministeri Matti Vanhanen puhui vääristä asioista hiihtoretkellään. Ay-liike antoi rukkaset eläkeuudistukselle. Myöhästyi sekin hyvä idea. Toisaalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Nyt kumpikin osapuoli reagoi toistensa liikkeisiin kuin perseeseen ammuttu karhu. Etteivät vain palaisi kotiin maitojunalla.

Hapertuu koko työmarkkinajärjestelmän legitimiteetti, kun vaaleilla valittua hallitusta näillä keinoilla lähdetään vastustamaan. Kansanvalta oli puhunut, mutta pulinat eivät menneet pois.

Työmies on palkkansa ansainnut. Mutta tarvitseeko hallitusta vastaan osoittaa mieltään työajalla? Sopimus se on työsopimuskin.

Kauhistuksen kanahäkki! Nyt ne romuttavat hyvinvointivaltion! Ei nyt sentään. Uudistukset eivät ole sellaisia. Hallitus argumentoi olevansa hyvinvointivaltiota pelastamassa. Näkemykset ovat kuin yö ja päivä. Toisaalta politiikka on mahdollisuuksien taidetta.

Summa summarum: Eivät tulleet hallituksen uudistukset kuin Manulle illallinen. 

Mauri Kotamäki

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit