veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ilmainen neuvo sosiaaliturvan parantamiseksi – 800 miljoonaa euroa fiksumpaan käyttöön

Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki

Valtakunnan kamreeri

Mauri Kotamäki on Finnveran pääekonomisti. Hän seuraa ennen kaikkea työmarkkinoita, sosiaaliturvajärjestelmän kehitystä ja liian harvakseltaan jalkapalloa. Häntä voi seurata Twitterissä  @Mau_And 

Vaalien alla lähes kaikki poliittiset tahot vaativat lisää rahaa kuvitelluille äänestäjilleen. Samaan aikaan julkinen velkataso on korkea ja julkiset menot tuloja suuremmat. Yhtälö ei mene umpeen, kun vaaditaan julkisia lisämenoja jo valmiiksi kestävyysvajeen kurittamasta arkusta.

Tässäpä siis yksi idea fiskaalisesti vastuullisille. Saa käyttää!

Tiesittekö, että ansiosidonnainen työttömyysturva kerryttää eläkettä, mutta työttömyyskassaan kuulumaton, muuten identtinen henkilö ei eläkettä kerrytä?

Työttömyyskassaan kuuluva työtön kartuttaa eläkettä perustuen 75 prosenttisesti työttömyyttä edeltäneistä ansioista. Olennaista on tietysti kysyä, paljonko moinen tulonsiirto maksaa?

Vuonna 2017 Työttömyysvakuutusrahasto tilitti yli 780 miljoonaa euroa eläkejärjestelmään! Peruspäivärahaa saavat henkilöt eivät kartuttaneet penniäkään. Itsestään selvästi työmarkkinatukea nostavat jäivät nuolemaan näppejään.

Väännetään vielä rautalangasta: ne, joilla on korkea työttömyysturva kartuttavat eläkettä työttömänä ja ne, joilla on matala työttömyysturva, eivät kartuta eläkettä työttömänä.

Muistinko mainita, että keskimäärin puolet pienempää peruspäivärahaa saavat henkilöt myös osallistuvat sekä ansiopäivärahan että ansioturvaa saavien eläketurvan rahoittamiseen? Näin se menee.

Yhdenvertainen järjestelmä kohtelisi kaikkia samalla tavalla riippumatta siitä onko Tepsin vai Kupsin kannattajajäsen. Nykyään työttömyyskassojen jäsenet saavat parempaa kohtelua käyttäen samalla muidenkin kuin pelkästään vakuutettujen rahoja.

Vuodessa 780 miljoonaa euroa on paljon rahaa. Muiden muassa THL on esittänyt perusturvaetuuksien korottamista. Kyseisiä etuuksia maksettiin vuonna 2017 yhteensä noin 60 miljoonaa päivää. Nopean laskelman mukaan siis pelkästään ansiosidonnaisen eläkekarttuman purkaminen mahdollistaisi liki kustannusneutraalisti perusturvan korottamisen yli 13 eurolla päivää kohti, joka kuukaudessa tekee 280 euroa kaikista suurimmassa köyhyysriskissä oleville.

Summa on merkittävä, jos ei peräti käänteentekevä.

Toki rahan voi käyttää muutenkin, mutta minusta tuntuisi luontevalta käyttää ainakin merkittävä osa työttömyysturvasta säästetty raha työttömyysturvajärjestelmän sisällä. Raha pitäisi käyttää ainoastaan oikeudenmukaisemmin. Edellä kuvatun uudistuksen vaikutus köyhyysasteisiin olisi todennäköisesti suotuisampi, kuin monella muulla uudistuksella.

Tätä matalammalla roikkuvaa hedelmää ei sosiaaliturvajärjestelmän puolella todennäköisesti ole. Toivottavasti seuraava hallitus sen poimii ja jakaa poimitun hedelmän oikeudenmukaisesti.

Mauri Kotamäki

Kommentit (3)
 
 • ajattelin 28.2.2019 15:21
   
  Tuo on aito epäkohta eläkejärjestelmässä. Mutta nopean laskelman mukaisia hedelmiä ei ole. Jo kerrytettyjä eläkkeitä ei voi perustuslain mukaan poistaa. Eläkekertymän poiston voi tehdä, mutta ei takautuvasti. Tällöin muutoksesta tulevat säästötkin tulevat vasta vuosikymmenten aikana. Omasta mielestäni kaikille työttömille voisi kertyä eläkettä perusturvan työeläkekertymää vastaavalla tulolla. Parempi kannustaa olemaan työnhakijana kuin edes työtä hakematta. Mutta se on epäreilua, että yhteisistä varoista maksettava työttömyysajan eläkekertymä riippuu siitä, onko joku työttömyyskassan jäsen vai ei, ja se tilanne olisi syytä muuttaa.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Maksaja2019 20.3.2019 10:24
   
  Lainaus:"työttömyyskassaan kuulumaton, muuten identtinen henkilö ei eläkettä kerrytä?"
  Työttömyyskassaan kuuluminen on kaikille mahdollista. Jos ei viitsi mahdollisuutta käyttää, on tehnyt tietoisen valinnan ja haluaa pienempää eläkettä.
  Yhteisistä varoista maksetaan paljon turhempaa, kuten menestyvien yritysten yritystukia, mutta sillekkään asialle ei voi mitään.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Valinta 12.5.2019 9:33
   
  Kyllä maksaja 2019 on ihan oikeassa. Eihän edes peruspäivärahaa tarvi ottaa, jos ei halua, riittää kun ei ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi. Samoin on järjetöntä maksaa hyvätuloisille lapsilisiä, koska hyvätuloisilla ne rahat jää säästöön lapsille tai sit ne menevät sijoituksiin ja nekin rahat katetaan nyt valtion velkarahalla.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit