veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Bitcoin ei tule koskaan valloittamaan maailmaa – tässä syy

Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki

Valtakunnan kamreeri

Mauri Kotamäki on Finnveran pääekonomisti. Hän seuraa ennen kaikkea työmarkkinoita, sosiaaliturvajärjestelmän kehitystä ja liian harvakseltaan jalkapalloa. Häntä voi seurata Twitterissä  @Mau_And 

Tuntuu, että bitcoinista puhutaan tällä hetkellä vähän joka puolella. Mutta onko bitcoin ylihypetetty turhake, vai voisiko siitä tulla vielä jotain aidosti hyödyllistä?

Taloustieteen peruskurssilla opetettiin, että rahalla on kolme toivottavaa ominaisuutta:

1) vaihdon väline,
2) arvon mitta ja
3) arvon säilyttäjä.

Tästä näkökulmasta katsottuna bitcoinista ei ole vielä omaksi rahakseen. Vaihdon välineenä se on surkea, koska vain harva kauppa ottaa kyseistä valuuttaa vastaan. Kokonaisuudessaan sen käyttöliittymä satunnaisen kuluttajan kannalta on huono, tosin tältä osin kyse on enemmänkin teknisestä haasteesta.

El Salvador otti pari kuukautta sitten ensimmäisenä maana maailmassa käyttöön kryptovaluutan. El Salvadorissa käytössä oleva ”bitcoinkukkaro” ei vielä toimii kuluttajan näkökulmasta toivotun lailla. Lisäksi haasteita riittää toisaallakin, kuten tuoreesta New York Timesin artikkelista käy hyvin ilmi: ” But the first time that cryptocurrency became a national currency, it was imposed on an unwilling population by an increasingly authoritarian ruler using a secretive state-run system.

Arvon säilyttäjäksi bitcoinista ei ole johtuen sen suurista arvon heilahteluista. Tämän vuoden huhtikuussa yksi bitcoin maksoi yli 62 000 dollaria, heinäkuussa bitcoin maksoi noin 32 000 dollaria ja tällä hetkellä arvo huitelee jossain 66 000 dollarin kieppeillä.

Hyvä valuutta on kohtalaisen vakaa ja siten tarjoaa varmuutta taloudellisille toimijoille (vrt. dollari tai euro). Ilmiselvästi bitcoin ei kaukaisestikaan täytä tätäkään kriteeriä.

Olettakaamme kuitenkin, että bitcoinin volatiliteetti saataisiin jonain päivänä vähenemään. Tästä ei tietenkään ole pitkään aikaan mitään takeita, mutta olettakaamme näin. Olisiko bitcoinista sitten oivaksi maailmanvaluutaksi?

Valitettavasti ei. Keskeisin syy on valta. Miksi jossain määrin vakaan valuutan omaava kansallisvaltio haluaisi luopua suveereenista valuutastaan ja vaihtaa bitcoiniin? Harva haluaa.

Oman digitaalisen valuutan käyttöönotto (ks. Kiina) on jo realistisempaa, koska tällöin valta pysyy edelleen valtiolla itsellään – toisin kuin bitcoin-maailmassa. Näin tietysti siis siinä määrin, kun keskuspankkijärjestelmä vallankäyttöä sallii. Mutta lopulta kuitenkin keskuspankit ovat alttiita demokratialle. Jos itsenäinen keskuspankki menettää toimintansa legitimiteetin, menettää se samalla toimintakykynsä.

Veikkaus: bitcoinin asema tulee parhaimmillaan olemaan täydentävä tukivaluutta kansallisille valuutoille. Tuleeko siitä joskus aidosti käyttökelpoinen eikä vain spekulaatioille altis heiluri?

Mene ja tiedä. Näyttää siltä, että rahajärjestelmämme on jonkinasteisen myllerryksen alla. Mutta bitcoin ei tule nousemaan uudeksi maailmanvaluutaksi. Näin siitäkin huolimatta, että moni ihminen tulee vielä rikastumaan ja köyhtymään valuuttaspekulaatioilla.

Mauri Kotamäki

Kommentit (4)
 
 • Pertti bitcoin 26.10.2021 19.47
   
  Onko fiat valuutta muka vakaa, inflaatio vain paisuu rahakoneen painaessa lisää rahaa talouteen. Arvonsäilyttäjänä dollari ja euro on aivan surkeita, kilpaa painetaan rahaa että suhde pysyy suhtkoht samana ja vienti vetää. Ostovoima häviää samalla, kun palkankorotukset on mininaaliset verratuna inflaation määrään.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Untamo 28.10.2021 16.03
   
  Pertti bitcoin:

  On valuutat silti vakaampia kuin kryptovaluutat, joiden arvo heiluu välillä kymmeniä prosentteja päivässä (joskus jopa tunnissa).

  Ja valuuttana bitcoin on käyttökelvoton. Sillä ei oikein voi ostaa 1 karkkipussia kioskilta. Jotta Bitcoinia voisi pitää valuuttana, käyttömaksun pitäisi olla pienissä ostoissa parin sentin luokkaa, ei kymmeniä euroja kuten nyt on. Ja sen pitäisi olla käytettävissä sekunneissa (siis alle 10 sekuntia).

  Ja Bitcoin on siinäkin mielessä huono, että valtiot voivat helposti tuhota koko valuutan. Esimerkiksi Kiina on jo puhunut Bitcoinin tekemisestä laittomaksi ja myös louhinnan kieltämisestä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Untamo 28.10.2021 16.11
   
  Ja lisään edelliseen... Jotta jotain voisi pitää valuuttana niin sitä käytetään jokaisessa ostoksessa ja sitä ei koskaan muunneta takaisin fiat valuuttaan. Jos Bitcoin tulisi normaaliin käyttöön valuutaksi niin silloin sen tuotto on 0%. Jos meillä olisi käytössä pelkkä Bitcoin valuuttana ja mitään fiat valuuttoja ei olisi olemassa niin mitään mahdollisuutta tehdä voittoa pelkillä Bitcoineilla ei ole.

  Ja kaikki normaalit valuuttojen ongelmat siirtyvät silloin Bitcoiniin. Vai kuvitteletko, että rahan painaminen tultaisiin lopettamaan Bitcoinien tulleessa käyttöön? Jos rahaa ei luotaisi niin jossain vaiheessa 1% ihmisistä omistaa koko maailman Bitcoinit ja lopuilla 99%:lla ei ole mitään.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Allim 5.11.2021 4.34
   
  Bitcoin samoin kuin muutkin kryptovaluutat ovat täysin turhia. Niitä ei voi käyttää missään normaalielämässä. Käsittääkseni niitä käyttävät vain rikolliset - niillä ostetaan pimeästä verkosta aseita, huumeita ja palkkamurhia. (Ja kaikkiin noihin kolmeen käy myös ihan tavallinen raha - luultavasti jopa helpommin, koska kryptovaluuttoja ei tosiaan voi käyttää mihinkään muuhun.)
  Osakkeetkin pystyy muuttamaan käyttökelpoiseksi valuutaksi helpommin ja paremmin.
  Katsellaan sitten, kun bitcoineilla tosiaan pystyy ostamaan lähikaupasta maitoa ja WC-paperia, tai vaikka sen karkkipussin.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit