veronmaksajat.fi

Aika universaalille ansioturvalle on toivottavasti nyt

Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki

Valtakunnan kamreeri

Mauri Kotamäki on Finnveran pääekonomisti. Hän seuraa ennen kaikkea työmarkkinoita, sosiaaliturvajärjestelmän kehitystä ja liian harvakseltaan jalkapalloa. Häntä voi seurata Twitterissä  @Mau_And 

Mediatietojen mukaan lähes valmista hallitusohjelmaa odotetaan innostuneesti, mutta jotkut myös pelonsekaisin tuntein. Kansa äänesti sopeuttavan talouspolitiikan puolesta, mutta toisaalta kukaan ei halua luopua saavutetuista eduistaan. Hankala yhtälö.

Yksi jännityksen paikka on universaali ansioturva, siis tuleeko se vai ei. Universaalilla ansioturvalla viitataan ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, joka on yhtäläinen ja reilu kaikille – toisin kuin nykyjärjestelmä.

Nykyään kaikki palkansaajat rahoittavat ansiosidonnaista päivärahaa, mutta hyödyt menevät vain työttömyyskassojen jäsenille. Työttömänä peruspäivärahaa saavia ei paljoa naurata. Kuvittele, että eroaisit kirkosta, mutta joutuisit silti maksamaan kirkollisveroa. Tarkemmin järjestelmän epäkohdista voi lukea vaikka täältä, täältä tai täältä.

Seuraavassa käyn läpi hieman omakohtaista lähihistoriaa asian tiimoilta.

Oma julkinen keskusteluni asian tiimoilta alkoi yhteiskirjoituksella sen aikaisen kollegani Jukka Mattilan kanssa Hesarin vieraskynässä tammikuussa vuonna 2015. Pidin asiaa yllä erinäisissä tilaisuuksissa vuosien ajan. Yhtään vettä pitävää puolustusta nykyjärjestelmän hyväksi en keskusteluissa kuullut ja harvassa ne ovat nykyäänkin. Uudistuksen vastustus liittyi lähinnä valtapolitiikkaan. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen aikana vuonna 2018 minut nimettiin selvitysmieheksi ja selvitin asiaa omasta mielestäni melko juurta jaksaen.

Selvityksen teko oli mielenkiintoista aikaa, ei vähiten siksi, että esimerkiksi SAK:n Jarkko Eloranta ja STTK:n Antti Palola tyrmäsivät jo pelkän selvityksen tekemisen. Selvityksen valmistuttua ammattiyhdistysliike tyrmäsi idean ennen kuin muste oli paperista kuivunut.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oli myös se, että valmis raportti vuodettiin medialle, mm. Ylelle, ennen sen julkistamista. Itse olin jakanut raportin melko pienelle piirille, lähinnä työmarkkinakeskusjärjestöille, STM:lle ja työttömyyskassojen keskusjärjestölle. Kukin voi mielessään pohtia kenellä oli kannustimia ottaa julkaisulta ilmat pois ennen julkaisuhetkeä.

Rinteen/Marinin hallitus kirjasi ohjelmaansa seuraavasti: ”Tehdään jatkoselvitys siirtymisestä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kaikille työssäoloehdon täyttäneille.” Suomennus: asiaa ei haluttu edistää poliittisista syistä ja asioiden kirjaaminen selvitettävien listalle on oiva tapa yrittää lakaista asia maton alle. Minun tietääkseni kyseistä hallitusohjelmakirjausta ei ikinä pantu täytäntöön eikä mitään lisäselvitystä ole tehty.

Sitä paitsi asiaa ei oikeasti tarvitse enää selvittää yhtään tavanomaisen virkamiesvalmistelun lisäksi. Uudistuksen tekeminen riippuu vain ja ainoastaan poliittisesta tahdosta.

Kohta aloittava hallitus voisi olla se porukka, joka uudistuksen ihan oikeasti tekisi, nyt olisi tuhannen taalan paikka. Yksi kivi kengässä kuitenkin on: raha. Sopeutustoimia haetaan nyt kissojen ja koirien kanssa. Yleiseen ansioturvaan siirtyminen tarkoittaisi monelle työttömyysturvan korotusta, mikä maksaa. Tästäkin huolimatta toivon, että hallitusneuvottelijat ovat löytäneet keinot asian edistämiseksi.

Tsemppiä hallitusneuvotteluiden loppusuoralle ja voimia meille muille, jotka jännitämme, mitä lopputuote pitää sisällään.

Mauri Kotamäki

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit