veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Mahdottomia vaatimuksia – Elokapina puhuu vuorille

Kim Väisänen
Kim Väisänen

Yrittänyttä laitetaan

Kim Väisänen on ainakin startup-sijoittaja, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri, ex-pienyrittäjä ja tietokirjailija – myös Twitterissä @kimvaisanen

 

G. Richard Shellin neuvottelutaidonkirjassa kuvataan mahdottoman vaatimuksen esittämistä termillä ’vuorelle puhuminen’. Sen esittäjä tietää jo lähtökohtaisesti, ettei vastapuoli tule sitä missään tapauksessa hyväksymään.

Yliampuvalla vaatimuksella pyritään pehmentämään maaperää neuvottelulle ja todellisille tavoitteille. Kun pyytää mahdotonta, voi saada sentään jotain.

Helsingissä katuja katkaissut Elokapina puhui vuorelle, kun se vaati hallitukselta toimia, joilla Suomi olisi hiilineutraali jo vuoteen 2025 mennessä. Voi olettaa, että tässäkin Extinction Rebellion Finlandin porukassa on riittävän laskutaitoisia jäseniä ymmärtämään kuinka mahdottoman tehtävän eteen Sanna Marinin joukot kyseisellä vaatimuksella asetetaan.

Vaatisi massiivista suomalaisen elintavanmuutosta pudottautua muutamassa vuodessa hiilineutraaliksi. Sellaiseen ei voi yksikään puolue suostua, varsinkaan hallituspuolue. Ainakaan, jos haluaa pysyä vallassa. Ei kannata mennä äänestäjän ja hänen grillimakkaransa väliin. Sillä häviää vaalit.

On kuitenkin politiikan arkipäivää, että mahdottomia vaatimuksia esitetään, joilla esittäjä tietää olevan vähänlaisesti realistisia mahdollisuuksia. Kokoomus oppositiossa olleessaan vaatii, että julkisen sektorin velkaantuminen pitää lopettaa N-Y-T.

Valtio ei saisi ottaa lainaa lainkaan, koska se on Petteri Orpon mukaan nuorten piikkiin elämistä. Kokoomus on kuitenkin 2000-luvulla hallitus- ja pääministeripuolueena ollut mukana tuplaamassa valtionvelkaa.

Kun suomalaisen politiikan erityispiirre ovat monipuoluehallitukset, jokainen puolue on vuorollaan lainannut lastensa hyvinvoinnista tämän päivän kulutukseen. Kokoomus taitaa kuitenkin pudota eniten velkaa ottaneen hallituspuolueen ykköspaikalta.

Kiitos tästä luuluu koronalle ja sen varjolla harjoitetulle vähintäänkin runsaskätiselle velanotolle. Kunnallisvaali vuonna tehtiin muun muassa kaikkien aikojen vaalibudjetti

Mutta mitä Elokapina oikeastaan sitten haluaa? Sen keinolistalla on muun muassa ilmastohätätilan julistaminen ja kansalaisfoorumin perustaminen.

Ensimmäinen kuulostaa lähinnä siltä, etteivät kapinalaiset oikein luota siihen, että ihmiset tiedostavat ilmastonmuutoksen todellisuuden. Ihan kuin joltakulta olisi mennyt ohi se, että ihmisen teot aiheuttavat muutoksia ilmastoon. Perussuomalaisetkin on Elokapinan kanssa samoilla linjoilla siitä, että ihmisistä aiheutuva ilmastonmuutos on todellisuutta. Ainoastaan sen torjunnan keinoista on erimielisyyttä.

Ilmastohätätilan julistamisen ongelma on se, että jos sutta huutaa liian usein, se kärsii inflaation. Yhdysvalloissa luovuttiin terrorismiin liittyvistä värikoodeista, koska ne nimenomaan laimenivat jatkuvassa käytössä.

Toinen vaatimus kansalaisfoorumista on demokraattisessa Suomessa varsin mielenkiintoinen. Sillä ilmastoon liittyvää päätöksentekoa tulee siirtää pätevästi informoitujen ja satunnaisotannalla valittujen kansalaisten käsiin. Koska anglismina ilmaistuna paholainen on yksityiskohdissa, kansalaisfoorumin syvimmän ongelman tiivisti hienosti kirjailija ja toimittaja Karo Hämäläinen.  

Kuulostaa kovasti, ettei Ekokapina luota äänestämällä harjoitettuun demokratiaan vaan sopivasti painotettuun satunnaisotantaan. Sellaiseen, jossa painotuksen he pääsevät päättämään itse. 

Mahdoton vaatimus.

Kim Väisänen

Kommentit (2)
 
 • Tauno Pekkanen 12.7.2021 20.25
   
  Se että Perussuomalainen puoluekin on liittynyt kommunistisen ilmastohuijauksen porukoihin ei tee ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta todellista ilmiötä. Ympäristön, kuten ravintoketjun, saastuminen on eri asia kuin ilmastonmuutos.

  https://ilmastorealismia.blogspot.com/
  Ilmoita asiaton viesti
 • Toivo Janhunen 15.7.2021 11.19
   
  Elokapinan toimintamalli ja ajatustausta on kopioitu briteistä Extinction Rebellion liikkeellä, joka välillä oli luokiteltu jopa terroristiseksi järjestöksi.
  Tarkoituksena ei ole noudattaa lakeja vaan saada aikaan sekaannusta.
  Mielestäni ei-ihan-täysipäisten touhua...
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit