veronmaksajat.fi

Oman talouden priimuksia vai tumpeloita?

Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa Twitterissä @Aoksanen

Juhlimme Taloustaidon 75-vuotista taivalta kliseisesti työn merkeissä. Sitähän näet riittää. Heinäkuussa julkistettu Eurobarometri EU-maiden aikuisväestön talousosaamisesta oli osin korutonta luettavaa.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset tuntevat kyllä hyvin talouden yleiset lainalaisuudet ja termistön, mutta oman talouden hallinnassa olemme koko Euroopan häntäpäätä.

Kiteyttäen ymmärrämme inflaation ja korkoa korolle -ilmiön, mutta emme osaa soveltaa opittua talouden käytännön perusasioihin. Ei esimerkiksi pidetä kirjaa menoista, ostetaan tuotteita varoista riippumatta, otetaan lainaa tai sijoitetaan fiilispohjalta.  

Suomalaisessa talousosaamisessa on paljon samaa kuin vieraiden kielten puhumisessa. Jo peruskoulussa tankatut avainsanat ja kielioppi hallitaan unissakin, mutta maailmalla tosielämän puhetilanteissa olemmekin yhtäkkiä tumpeloita.

Suomen kotitaloudet eivät ole varautuneet erityisen hyvin äkillisiin tulonmenetyksiin ja muihin elämänmuutoksiin. Kuluttajahintojen jyrkkä nousu ja paluu normaaliin korkoympäristöön ovat entisestään korostaneet taloudellisten puskurien merkitystä.

Varautumisen pitäisi myös kantaa yli sukupolvien.

On edelleen enemmän sääntö kuin poikkeus, että perintöä ja omaisuuden siirtoa aletaan suunnitella jälkijättöisesti, vasta kun tilanne on niin sanotusti päällä. Ennakointi ja sopiminen, kun kaikki osapuolet ovat vielä hyvissä voimissa, säästäisi sekä rahaa että perhesuhteita.

Taloustaidon edeltäjä Veronmaksaja-lehti keskittyi sodanjälkeisinä vuosikymmeninä vaatimaan kohtuullista verotaakkaa. Sitten kustantaja havaitsi, että maasta puuttui lehti, joka seuraisi palkansaajan, kotitalouksien ja yrittäjienkin taloudenpitoa kokonaisvaltaisemmin. Sellaiseen suuntaan lehti sitten uudistuikin nimeä myöten vuonna 1989.

Taloustaito vaalii lukijoidensa osaamista kaikilla yksityistalouden osa-alueilla. Verotus on toki edelleen olennainen osa sisältöä, mutta mukaan ovat tulleet myös asuminen, sijoittaminen, liikkuminen ja energiaratkaisut. Lisäksi talouden voimakas digitalisaatio aiheuttaa valtavasti tiedon ja avun tarvetta, ennen kuin asiointi kauppiaan tai viranomaisen kanssa oikeasti helpottuu.

Taloudenpito on kokonaisvaltainen paketti, jossa ei pidä osaoptimoida. Kotitalous ei kestä valuvikoja ja aina löytyy uutta remontoitavaa – samoin kuin Taloustaidolle uutta kirjoitettavaa.

 

Antti Oksanen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit