veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Iso valtio teki paluun - tuleeko siitä liian iso?

Antti Oksanen
Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa Twitterissä @Aoksanen

”Tässä pelottavimmat sanat, mitä englannin kielellä voi sanoa: Valtiolta päivää, kuinka voisin auttaa?”

Tämä on vapaa käännös Yhdysvaltain 40. presidentin Ronald Reaganin kuuluista heitosta, joka edustaa republikaanien perusperiaatetta valtion mahdollisimman pienestä roolista kansalaisten ja yritysten elämässä.

Maailmanlaajuinen pandemia on tehnyt Reaganin peloista totisinta totta. Valtiota suorastaan huudetaan kaikkien avuksi.

Korvaukset ovat enemmän kuin paikallaan, kun viranomaisten rajoitukset ovat vieneet monelta elinkeinolta pohjan pois. Talous maksaa hintaa siitä, että valtio on hoitanut tärkeintä tehtäväänsä eli suojellut kansalaistensa terveyttä ja elämää.

********

Kriisin aikana yhtälön voi vielä hyväksyä. Valtiot ottavat nyt kuitenkin keskuspankkien löysän rahapolitiikan tukemana sellaista vauhtia velkaa, että heikompaa ekonomistia hirvittää tulevien sukupolvien puolesta.

Yhdysvaltain tuhansien miljardien dollarien elvytyspaketti on näissä talkoissa omaa luokkaansa. Kun sen pintaa raaputtaa, niin alta paljastuu paljon muutakin kuin hätäapu terveyskriisin runtelemille yrityksille ja kuluttajille.

Presidentti Joe Bidenin investointiohjelma on enemmänkin uusi yhteiskuntasopimus. Se on kunnianhimoinen yritys uudistaa maan infrastruktuuri, energiatuotanto sekä pitää samalla kynsin ja hampain kiinni teollisista työpaikoista.

Kauppapolitiikan puolella myös Biden haluaa pysäyttää Kiinan talousmahdin kasvun – tällä kertaa osin kiinalaisin opein. Kapitalismin emämaassa valtio astuu kuskin paikalle matkalla kohti vihreää taloutta.  

*******

Euroopassa elvytyksen mittaluokka on tietysti kertaluokkaa pienempi, mutta suunta on sama. Valtiot velkaantuvat tietoisesti lisää ja pumppaavat rahaa kriisialoille sekä julkisiin palveluihin.  

Suomen mielenkiintoinen piirre on ollut kuntatalouden selkävoitto muista tuen saajista.

Ennen koronaa kunnat arvioivat pääsevänsä hädin tuskin nollatulokseen vuonna 2020. Koronatuki käänsi kuntatalouden kuitenkin parhaimpaan jamaan mitä tällä vuosituhannella on nähty: 1,7 miljardia euroa plussalla.

Kuntien taloustilanne vaihtelee toki dramaattisesti kasvukeskusten ja syrjäseutujen välillä, mutta valtio tuki anteliaasti myös valmiiksi ylijäämäisiä kaupunkeja.

Varmaa on, että kuntien suuret rakenteelliset haasteet ovat jäljellä senkin jälkeen, kun korona on taitettu Tuen mukana pitää kuitenkin seurata vastuuta ja valvontaa. Löysät budjetit johtavat löysään rahankäyttöön. Kuntien tehtävänä on laittaa lisäraha kiertämään parantamalla palvelujaan ja kohdistamalla hankintoja alueen pk-yrityksille.

*****

Ja kun taudin pahin pöly on laskeutunut, muistetaan vielä kolmannen jenkkipresidentin tunnettu iskulause, edelleen vapaasti soveltaen:

Kun olemme jo pitkään pyytäneet maatamme tekemään asioita oman taloutemme ja terveytemme eteen, pohditaan seuraavaksi mitä kukin meistä voi tehdä, jotta maan korona-exit varmasti onnistuu.

Antti Oksanen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit