veronmaksajat.fi

Data sentään liikkuu – kiitä myös insinööriä

Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa Twitterissä @Aoksanen

Kriisi on hyvä mittari sille, mitkä palvelut ovat elintärkeitä kansalaisille: terveydenhuolto ja lainvalvonta, kauppa, siivous ja kuljetus. Puhumattakaan näiden alojen ammattilaista, jotka ahertavat joka päivä ulkomaailmassa, jotta me muut pärjäisimme lähinnä kotioloissa.

Nämä yhteiskunnan toiminnot näkyvät hyvin päälle päin. Kuvauksellisina aiheina ne hallitsevat uutislähetyksiä myös visuaalisesti.

Syystäkin näkymä sairaalasta, rahdista ja kaupasta muokkaa voimakkaasti käsitystämme siitä, miten yhteiskunta toimii ja selviytyy kriisissä.

Sen sijaan niin sanotut näkymättömät työt jäävät vähälle huomiolle. Onko näkynyt juttuja esimerkiksi valvontakeskuksista tai huoltoinsinööreistä, jotka pitävät sähköverkot, tukiasemat ja dataliikenteen pystyssä?

Eikä niistä saakaan kummoista tarinaa, koska siellä laitteet vaan ruksuttavat. Data- ja sähköverkkojen toimintavarmuus on lähes 100 prosenttia. Kuvituskuvaksi niiden toiminnasta ei oikein saa muuta kuin kaapeleita ja isoja tietokonenäyttöjä.

Etenkin dataverkkoihin kohdistuu nyt kaikkien aikojen kuormitus.

Iso osa työnteosta ja koulunkäynnistä on siirtynyt koteihin, mikä tarkoittaa kaistasyöppöjen videokokousten räjähdysmäistä kasvua. Samaan aikaan verkkokauppa ja sähköinen viranomaisasiointi muuttuvat valinnaisista puolipakollisiksi palveluiksi. 

Microsoftin mukaan sen pilviohjelmistojen käyttöaste on moninkertaistunut niissä maissa, joissa on tiukkoja liikkumisrajoituksia. Toki mukana on aimo annos viihdekäyttöä, kun koteihinsa lukkiutuneet ihmiset pelaavat ja katsovat suoratoistopalveluja verkossa.

Kaikki tietysti muuttuu, kun ”itsestäänselvä” infra ei yhtäkkiä toimi. Silloin nämäkin toiminnot huomataan.

Tietoverkkojen, kuten sähkönkin, osalta kyse on paljon isommista asioista kuin Netflixin pätkimisestä. Etäyhteys lääkärin ja potilaan välillä katkeaa, oppilaat eivät kuule opettajansa ääntä, päivärahahakemus ei mene perille ja niin edelleen.

Digitaalinen tasa-arvo nousee jatkossa eri vakavuustasolle. On entistäkin tärkeämpää, että valtio jatkaa laajakaistarakentamisen tukea niille alueille, joille ei ole tulossa nopeita yhteyksiä markkinaehtoisesti.

Koronan aiheuttaman talousshokin myötä moni julkinen tukikohde menee uudelleenharkintaan. Silloin on muistettava epidemian aikaiset opit: kriisin aikana pääsy moneen kriittiseen palveluun on vain digitaalinen. 

Antti Oksanen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit