veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Ylittyykö verokorttisi tuloraja? Tilaa oitis uusi

Ylittyykö verokorttisi tuloraja? Tilaa oitis uusi
3.10.2019

VEROKORTTI 2020 Vuoden 2020 verokortit ovat postissa, ja ne ovat perillä viimeistään tammikuun puolivälissä. Omaverossa verokortit ovat jo nyt.

Tänä vuonna verokortissa on vain yksi tuloraja. Jos vuositulorajasi on ylittymässä, tarvitset uuden verokortin mahdollisimman pian. Verokortin ennakonpidätysprosentti, lisäprosentti ja tuloraja koskevat myös sivutoimen palkkaa.

”Jos verokortin vuosituloraja ylittyy, palkastasi pidätetään vero lisäprosentin mukaan. Tämä on ikävä yllätys monille, jos vaikkapa joulukuun palkasta jää käteen puolet vähemmän kuin normaalisti”, johtava verojuristi Päivi Kaari Veronmaksajista sanoo.

”Tulojen seuraaminen on nyt tärkeää, varsinkin, jos haluat välttyä jäännösverolta tai jos sinulla on useita työnantajia.”

Saat uuden verokortin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (lomake 5010) verotoimistoon.

Kun teet tai tilaat uuden verokortin, selvitä aina etukäteen seuraavat tiedot: 

  • vuoden alusta kertyneet tulot ja verot palkkakuitista tai tulorekisteristä,
  • arvio koko vuoden tuloista
  • ja tiedot mahdollisista vähennyksistä, esimerkiksi matkakuluista ja kotitalousvähennyksestä.

Esimerkiksi kotitalousvähennyksen tai matkakuluja voi ilmoittaa verotukseen heti, kun kulut on maksettu. Vähennykset vaikuttavat ennakonpidätysprosenttiin.

VEROKORTTI 2020 Vuoden 2020 verokortti lähetetään vuoden alussa, ja se otetaan käyttöön 1.2.2020. Tammikuussa 2020 on käytössä vuoden 2019 perusverokortti.  Vuonna 2019 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin. Jos haluat käyttää vuoden 2020 verokorttia jo tammikuussa, voit tilata muutosverokortin Omaverosta joulukuun puolen välin jälkeen.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti