veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Virkatodistus nyt verkosta – kirkko avasi tilauspalvelun

Virkatodistus nyt verkosta – kirkko avasi tilauspalvelun
12.2.2021

Kirkko on avannut verkossa asiointipalvelun, josta voi tilata virkatodistuksen itsestään eli ns. elää-todistuksen tai sukuselvityksessä tarvittavan virkatodistuksen vainajasta.

Virkatodistuksia tarvitaan moniin tarkoituksiin esimerkiksi perinnönjako- ja perunkirjoitusasioiden hoitamiseen sekä adoptio-, apuraha- ja eläkeasioiden hoitamiseen.

Jos tilaat sukuselvityksen vainajasta, tarvitset hänen henkilötunnuksensa tai syntymäaikansa sekä kotikuntatietoja.

Palvelun käyttö edellyttää vähintään 18 vuoden ikää ja kotikuntaa Suomessa. Lisäksi käyttäjä tarvitsee pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Palveluun tunnistaudutaan suomi.fi-tunnistautumisen kautta.

Asiointipalvelusta toimitetaan virkatodistuksia vain Suomessa oleviin osoitteisiin. Virkatodistukset ovat maksullisia.

Tällä hetkellä palvelua voivat käyttää henkilöt. Myöhemmin myös organisaatiot – esimerkiksi pankit ja lakiasiaintoimistot – voivat tilata asiakkaidensa puolesta todistuksia palvelusta. 

Virkatodistuksen voi edelleen tilata myös ottamalla yhteyttä seurakuntaan tai seurakunnan keskusrekisteriin.

Sukuselvitys ei ole sama asia kuin sukututkimus. Jos haluaa tilata virkatodistuksen sukututkimusta varten, pitää ottaa yhteyttä seurakuntaan tai seurakunnan keskusrekisteriin.

Virkatodistuksia tilataan kirkosta vuosittain noin 60 000. Virkatodistusten toimittaminen on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lakisääteinen viranomaistehtävä.

Jos henkilö ei ole kuulunut evankelis-luterilaiseen seurakuntaan tilataan virkatodistus (elossaolotodistus) Digi- ja väestötietovirastosta. Sieltä voi tilata myös sukuselvityksen perunkirjoitusta varten. Suomen ortodoksisen kirkon jäsenet tilaavat virkatodistukset ortodoksisen kirkon keskusrekisteristä.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti