veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verotus sujahtaa verkkoon – verokortti tilataan nyt Omaverosta

Verotus sujahtaa verkkoon – verokortti tilataan nyt Omaverosta
9.11.2018

Omavero korvaa marraskuusta alkaen useita verottajan erillisiä palveluja. Muutosverokortti loppuvuodeksi tilataan nyt Omaverosta. Siellä hoituu myös vuoden 2018 veroilmoituksen tarkistus ja korjaaminen ensi keväänä. Jotkut ovat jo ilmoittaneet tai korjanneet Omaverossa tilinumeroaan tai antaneet esimerkiksi lahjaveroilmoituksen.

Omavero on tuttu useimmille Verohallinnon yritys- ja yhteisöasiakkaille. Nyt Omaverossa ovat liki kaikki henkilöiden tarvitsemat palvelut. Omaveron palveluomistaja Sanna Kuuri Verohallinnosta, mikä Omavero oikein on?

”Omavero on verkkopalvelu, joka kokoaa henkilön veroasiat yhteen paikkaan. Se on kuin veroasioinnin verkkopankki. Tähän asti olet kirjautunut erikseen esimerkiksi Verokortti verkossa tai Veroilmoitus verkossa -palveluihin.

Henkilöt kirjautuvat palveluun verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.”

Mitä veroasioitani voin hoitaa Omaverossa?

”Voit tilata Omaverosta 9.11. alkaen muutosverokortin loppuvuodeksi tai ilmoittaa 11.11. mennessä tilinumeron veronpalautusta varten. Jos olet jo unohtanut, miten paljon saat veronpalautusta, maksat jäännösveroja tai minä päivänä jäännösvero pitää maksaa, näet summat ja päivät Omaverosta. Voit halutessasi maksaa veroja, myös jäännösveroja, verkkomaksuna palvelussa. Vuoden 2019 perusverokortit julkaistaan Omaverossa joulukuun loppupuolella.

Jos sinun pitää täydentää ensi keväänä veroilmoitustasi, teet täydennykset ja korjaukset kätevimmin Omaverossa. Paperillakin muutoksia tehdään edelleen, mutta kukin muutos tai täydennys tehdään erillisellä lomakkeella eikä esitäytettyyn veroilmoitukseen kuten tähän asti on tehty.

Omaverossa voi myös ilmoittaa ja maksaa veroja, tehdä maksujärjestelypyynnön erääntyneistä veroista, tilata verovelkatodistuksen, tehdä oikaisuvaatimuksen tai vastata selvityspyyntöön ja hakea ennakkoveroa tai hakea ja maksaa lisäennakkoa, jos sinulla on esimerkiksi vuokratuloja tai omaisuuden myyntivoittoja.

Kätevää on sekin, että verotuspäätökset arkistoituvat Omaveroon vuodesta 2018 lähtien. Kevättalvella näet omaverosta tulorekisteriin ilmoitettuja tietoja, esimerkiksi miten paljon olet saanut palkkaa tai maksanut veroja.

Voit myös hoitaa alaikäisen lapsesi veroasioita automaattisesti Omaverossa

Iäkäs läheisesi voi halutessaan valtuuttaa sinut hoitamaan veroasioitaan Suomi.fi-valtuudet palvelussa. Kun valtuutus on tehty, voit nähdä, korjata tai ilmoittaa valtuuttajan kaikkia verotietoja.

Kiinteistöverotus siirtyy OmaVeroon vasta loppuvuonna 2019.”

Saanko edelleen paperipostia verottajalta?

”Kyllä saat, vuoden 2019 verokortit postitetaan vuodenvaihteessa. Myös esitäytetty veroilmoitus tulee postissa ensi keväänä, jos et ole ilmoittanut, että otat viranomaisten viestit ja päätökset vastaan sähköisenä Suomi.fi-viestinä.

Kun veroilmoituksesi on Omaverossa, saat viestin sähköpostiisi ja halutessasi myös mobiilisovellukseen, jos käytät Suomi.fi-mobiilisovellusta. Käytännössä pääset tarkastelemaan veroilmoitustasi aikaisemmin kuin ne, jotka odottelevat perinteistä postia.”

Mitä teen, jos on netinkäyttö ei suju enkä halua, että muut hoitavat veroasioitani?

”Voit edelleen hoitaa asioitasi paperilla, käydä verotoimistossa tai soittaa verotoimistoon.”

Henkilöt kirjautuvat Omaveroon verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Omavero korvaa 9.11.2018 alkaen monia Verohallinnon erillisiä palveluita.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti