veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verottaja tehostamassa ruokaravintoloiden verovalvontaa – suosittaa asiakkaille korttimaksua

Verottaja tehostamassa ruokaravintoloiden verovalvontaa – suosittaa asiakkaille korttimaksua
6.7.2022

Verottaja tehostamassa ruokaravintoloiden verovalvontaa ensi vuoden alussa. Asiakkaan kannattaa välttää ravintolassa käteisellä maksamista ja varmistaa, että kuitissa on tiedot ostetuista tuotteista.   

Verohallinto valmistautuu tekemään ensi vuoden alusta lähtien verotarkastuksia ja muita valvontatoimia satoihin ruokaravintoloihin eri puolilla Suomea. Kyse on tehostuvasta verovalvonnasta, jonka tarkoituksena on saada entistä paremmin kiinni veroja välttelevät yritykset.  

Verohallinto valitsee tarkastettavat ravintolat oman analyysinsa perusteella.  

Vuoden 2017 jälkeen Verohallinto on löytänyt valvonnassaan ravintola-alalta 19,5 miljoonaa euroa maksamattomia veroja. Tästä 8 miljoonaa euroa on maksamatta jääneitä yrityksen tuloveroja. Kaikkiaan valvonnassa on löydetty tänä aikana 40 miljoonan euron edestä salattuja tuloja.  

Lisäksi ravintola-alan valvonnassa on löytynyt maksamattomia arvonlisäveroja, peiteltyä osinkoa sekä työntekijöiden palkoista pidättämättä ja tilittämättä jääneitä ennakonpidätyksiä.  

Verohallinnon tekemän selvityksen mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola.

Veroja vältteleville ravintoloille on ominaista, että ne maksavat työntekijöilleen niin pientä palkkaa, että palkkatulon lisäksi työntekijällä on mahdollisuus saada samanaikaisesti työttömyystukea. Maksetut palkat voidaan myös jättää ilmoittamatta Verohallinnolle. 

Veroja kiertävälle ravintola-alan yritykselle on tavallista myös se, että verovälttely jatkuu aikaisemmasta verotarkastuksesta huolimatta.  

Verohallinto kannustaa asiakkaita maksamaan kortilla ja varmistamaan, että kuitissa on erittely ostoksista

Kun ravintolassa maksaa kortilla, jää korttimaksusta aina jälki järjestelmiin. Siksi kortilla maksaminen helpottaa myös mahdollisen veronkierron selvittämistä. Lisäksi asiakkaan kannattaa pyytää maksusta kuitti, jossa näkyy erittely ostetuista tuotteista.   

Jos korttimaksupäätteen kuitissa ei näy erittelyä, pitää pyytää toinen kuitti, joka tulostuu kassakoneesta.  

 Kuitteja Kuva: Verohallinto

"On yleistä, että asiakas saa ainoastaan korttimaksupäätteestä tulostuvan kuitin, josta näkyy vain maksettu summa. Kun pyytää lisäksi kassakoneesta tulostuvan kuitin, varmistuu siitä, että ostokset kirjautuvat osaksi yrityksen myyntiä eivätkä rahat ainoastaan siirry tilille", apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinosta sanoo tiedotteessa.   

Jos epäilee yrityksen kiertävän veroja, siitä voi ilmoittaa Verohallintoon nimettömästi vihjetietolomakkeella.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti