veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Veronpalautukset pankkitileillä tiistaina – palautuksilla hankitaan joululahjoja, osa säästää

Veronpalautukset pankkitileillä tiistaina – palautuksilla hankitaan joululahjoja, osa säästää
5.12.2017

Lähes 3,7 miljoonaa suomalaista saa joulukuussa veronpalautusta. Keskimäärin pankkitilille kilahtaa tänään 712 euroa, mikä on 50 euroa enemmän kuin viime vuonna. Veronpalautuksia maksetaan yhteensä 2,6 miljardia euroa.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan veronpalautukset käytetään tavallisimmin yleiseen kulutukseen, joululahjoihin ja säästämiseen.

”Joka kolmas veronpalautusta saava käyttää ainakin osan veronpalautuksista joululahjoihin”, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo.

Kyselytutkimuksen mukaan säästötilille veronpalautuksia siirtää puolestaan joka viides. Säästäminen on yleisempää suuria veronpalautuksia saaneilla. Vähintään tuhannen euron veronpalautuksen saavista kolmasosa laittaa ainakin osan veronpalautuksesta säästöön ja joka kahdeksas suunnittelee hankkivansa veronpalautuksilla osakkeita tai rahasto-osuuksia.

Veronpalautuksia voidaan käyttää myös säästämiskeinona asettamalla ennakonpidätysprosentti tarkoituksella liian korkeaksi. Yli kolmasosa suomalaisista asettaakin ennakonpidätysprosenttinsa ainakin silloin tällöin tarkoituksella korkeammaksi veronpalautuksia saadakseen. Työntekijöistä kolmasosa tekee näin säännöllisesti.

Vuonna 2019 Suomessa käyttöön otettava tulorekisteri tekee verotuksesta reaaliaikaista ja mahdollistaa sen, että veroprosentti voi sopeutua vuoden aikana tulojen muutoksiin jopa automaattisesti. Tämä voi vähentää huomattavasti veronpalautusten ja jäännösverojen määriä.

Jos haluaa säästää vuodessa keskimääräisen veronpalautuksen verran euroja, pitää säästöön laittaa noin 60 euroa kuukaudessa.

Jos et ole ilmoittanut uutta tai muuttunutta tilinumeroasi Verohallinnolle, veronpalautus maksetaan tilisiirron sijaan maksuosoituksena. Voit lunastaa veronpalautuksesi OP:n kassapalveluita tarjoavasta konttorista 13.–15.12.2017 alkaen 28 päivän ajan postitse saapuvan ilmoituksen päiväyksestä. Osuuspankit perivät muilta kuin omilta asiakkailtaan lunastuksesta palveluhinnastonsa mukaisen maksun. Suositushinta henkilöasiakkaille on 7 euroa ja 15 euroa yrityksille. Koska lunastus on maksullinen, Verohallinto ei maksa alle 15 euron palautuksia maksuosoituksina muutoin kuin asiakkaan pyynnöstä.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.