veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vainajan elinkeinotoiminnalla tappioita – mistä kuolinpesä vähentää ne?

Vainajan elinkeinotoiminnalla tappioita – mistä kuolinpesä vähentää ne?
1.3.2023

Perinnönjättäjä harjoitti eläessään toiminimellä elinkeinotoimintaa, josta jäi vähentämättömiä tappioita. Elinkeinotoiminta oli lopetettu muutamaa vuotta ennen hänen kuolemaansa. Kaikki elinkeinotoiminnan lopettamiseen liittyvät ilmoitukset Verohallinnolle ja muut toimenpiteet on tehty asianmukaisesti. 

Voiko näitä vahvistettuja elinkeinotoiminnan tappioita vähentää kuolinpesän pääomatuloista kuolinvuonna? Entä kuolinvuoden jälkeen? Kuolinpesän osakkaina ovat kaksi lasta.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa

Elinkeinotoiminnan tulolähteeseen vahvistetut tappiot vähennetään poikkeuksellisesti elinkeinontoiminnan harjoittajan tai kuolinpesän pääomatuloista, kun elinkeinotoiminta on lopetettu. Tappiot voidaan siis vähentää kuolinpesän pääomatuloista, jos tappiot muuten jäisivät vähentämättä elinkeinotoiminnan lopettamisen vuoksi. 

Olennaista on, että kuolinpesä saa pääomatuloja, muutoin ne jäävät vähentämättä. 

Elinkeinotoiminnasta elinkeinonharjoittajalle vahvistetut tappiot ovat vähennettävissä kuolinpesän pääomatuloista tappioiden vanhenemisajan kuluessa kuolinpesän verotuksessa myös kuolinvuoden jälkeen. 

Kuolinpesän verotuspäätöksistä voitte tarkistaa tappioiden vanhenemisajan. Elinkeinotoiminnan tappiota tappioita voi normaalisti vähentää 10 vuoden ajan. 

Jos kuolinpesässä suoritetaan perinnönjako, kuolinpesälle vahvistetut vähentämättä olevat tappiot eivät siirry perillisille. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti