veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Useita verollisia lahjoja samalle henkilölle – mitä lahjojen kumulointi tarkoittaa?

Useita verollisia lahjoja samalle henkilölle – mitä lahjojen kumulointi tarkoittaa?
6.6.2018

Oletko antanut useampia verollisia lahjoja samalle lahjansaajalle kolmen vuoden sisällä?

Jos vastaus on kyllä, myöhemmin annetun lahjan arvoon lisätään veroa laskettaessa aiemmin annettujen lahjojen arvot, ja lahjavero lasketaan lahjojen yhteissummasta. Maksuunpantavasta verosta vähennetään aikanaan aiemmin annetusta lahjoista määrätty lahjavero.

Johtava verojuristi Päivi Kaari

Lahjaveroasteikko muuttui vuoden 2017 alussa. Nyt verovapaita lahjoja voi antaa haluamalleen henkilölle kolmen vuoden aikana yhteensä alle 5 000 euron arvosta. Vuonna 2016 verovapaan lahjan raja oli alle 4 000 euroa.

”Kun veroasteikot muuttuvat – eli lahjavero kiristyy tai kevenee lahjojen välissä – säädetään siirtymäsäännös, joka estää verotuksen takautuvan kiristymisen tai keventymisen. Kun aiempi lahja kumuloidaan myöhemmin annettuun lahjaan, kumuloinnin tuloksena syntyvästä lahjaverosta vähennetään se vero, joka aiemmin annetusta lahjasta olisi määrätty nykyisellä veroasteikolla”, johtava verojuristi Päivi Kaari sanoo.

Esimerkki: Niina on antanut Niilolle 17 000 euroa lahjaksi vuonna 2016. Niilo maksaa lahjasta 1 140 euroa veroa. Vuonna 2018 Niina antaa Niilolle lahjaksi 25 000 euroa. Lahjat ovat yhteensä 42 000 euroa. Vuonna 2017 voimaan tulleen lahjaveroasteikon mukaan Niilon pitäisi maksaa lahjoista veroa 3 400 euroa.

Koska veroasteikko on muuttunut, 3 400 eurosta vähennetään 17 000 eurosta (lahja vuonna 2016) vuoden 2017 asteikon mukainen vero, joka on 1 060 euroa (lahjasta ei siis vähennetä vuonna 2016 maksettua veroa). Niilo maksaa lahjoistaan veroa 2 340 euroa.

Kumuloinnin idea on, että Niilo maksaa kahdesta lahjastaan yhtä paljon veroa, jos hän olisi saanut lahjat kerralla vuonna 2017.

”Tässä tapauksessa lahjojen kumulointi vaikutti siten, että verotus ei keventynyt takautuvasti.”

Pitääkö lahjaveroilmoituksen antajan osata laskea kumulointi itse?

”Ei tarvitse, Verohallinto laskee lahjaveron ja ottaa huomioon veroasteikon muutoksen lahjojen kumuloinnissa.

”Oikaisuvaatimus lahjaverosta hylätään, jos haet muutosta sillä perusteella, että vuoden 2016 lahjasta on vähennetty vuoden 2017 asteikon mukainen vero. Nyt voimassa oleva siirtymäsäännös otetaan huomioon vuonna 2016 annettujen lahjojen kumuloinnissa vuoden 2019 loppuun asti”, Päivi Kaari toteaa. 

Lahjaveroilmoituksen voi antaa sähköisesti Omaverossa . Ilmoitus pitää antaa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun lahjansaaja on saanut lahjan haltuunsa. Lahjaveroilmoituksen voi jättää myös paperilomakkeella mihin tahansa verotoimistoon.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.