veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tuloja virtuaalivaluutoista? Ilmoita tulot veroilmoituksella, välty veronkorotukselta

Tuloja virtuaalivaluutoista? Ilmoita tulot veroilmoituksella, välty veronkorotukselta
8.4.2021

Virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot ovat veronalaisia. Tulot pitää ilmoittaa veroilmoitukselle. Verohallinto ennakoi, että virtuaalivaluutoista ilmoitetaan tänä keväänä aiempaa enemmän tuloja.

Kun tulot virtuaalivaluutoista ilmoittaa itse veroilmoitukselle, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille.
 
Virtuaalivaluutoista on tullut veroilmoitukselle ilmoitettavia tuloja, jos on viime vuonna

  • vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan
  • vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan
  • maksanut virtuaalivaluutalla laskuja
  • ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja
  • tai osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona.

Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä.

Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat vähennyskelpoisia.

Ota avuksi laskuri

Virtuaalivaluutoista saamasi tulon laskemisessa voit käyttää apunasi Verohallinnon fifo-laskuria. Laskuri käyttää fifo-periaatetta (First In - First Out), jonka mukaan virtuaalivaluutat katsotaan käytetyksi siinä järjestyksessä kuin ne on hankittu.

Lisätietoa virtuaalivaluuttojen verotuksesta

Ilmoita Omaverossa ja säilytä tositteet

  • Ilmoita virtuaalivaluuttojen käytöstä saamasi voitot Omaverossa kohdassa "Pääomatulot" - "Luovutusvoitot". Valitse omaisuuden tyypiksi "Muu omaisuus" ja kirjoita sanalliseksi kuvaukseksi virtuaalivaluutta. Ilmoita tässä myös virtuaalivaluutan luovutustappiot ja hankkimisesta aiheutuneet kulut. 
  • Ilmoita virtuaalivaluuttojen louhinnasta saadut tulot kohdassa "Muut ansiotulot". 
  • Älä liitä veroilmoitukseen hankinta/osto- tai myyntidokumentteja. Säilytä kuitenkin kuitit ja tositteet itselläsi kuusi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää tositteita tarvittaessa.
    Lähde: Verohallinto

VEROILMOITUS! Palkansaajien veroilmoituksen määräpäivät ovat tänä vuonna 4.5., ja 11.5., ja 18.5. Oman määräpäivän voi tarkistaa veroilmoitukselta tai Omaverosta.

Virtuaalivaluuttakauppoja seurataan ja valvotaan

Virtuaalivaluuttoja ovat esimerkiksi ethereum, tether, litecoin ja bitcoin. Yksin bitcoinin markkina-arvo oli viime vuonna noin 540 miljardia euroa. Markkina-arvo on nelinkertaistunut vuodesta 2019. 

”Erityisen voimakkaasti bitcoinien markkina-arvo on kasvanut viime vuonna. Siksi ennakoimme, että moni on myynyt valuuttaa viime vuonna ja pääsee nyt tänä keväänä ilmoittamaan veroilmoitukselle myyntivoittoja”, ylitarkastaja Timo Puiro Verohallinnosta sanoo tiedotteessa. 

Suomalaiset ovat ilmoittaneet virtuaalivaluuttatuloja Verohallinnolle hyvin aiempinakin vuosina. Esimerkiksi vuosina 2017–2018 Verohallinnolle ilmoitettiin 176 miljoonan arvosta virtuaalivaluutan luovutuksia. Voittoja summasta oli 60 miljoonaa. ”Voittoja ilmoittaneita oli tuhansia”, Puiro sanoo. 

Verohallinto seuraa ja valvoo virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja ja käyttää seurannassa apuna erilaisia vertailutietoja.

Verohallinto lähettää myös oma-aloitteisesti tietoja virtuaalivaluuttakaupoista muihin maihin. Esimerkiksi 2018–2019 tietoja lähetettiin sataan eri maahan, ja lähetetyissä tiedoissa virtuaalivaluuttaan liittyviä luovutuksia ja muuta toimintaa oli 13,5 miljardin euron edestä. Muiden maiden verohallinnot ovat käyttäneet tietoja aktiivisesti valvonnassaan.

Minna Petäinen

VEROILMOITUS 2020 Taloustaidon vinkkipaketissa verojuristien neuvot veroilmoituksen tarkistamiseen.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti