veronmaksajat.fi

VEROT

Sain lahjaksi kiinteistön – voinko testamentata sen aviopuolisolleni?

Sain lahjaksi kiinteistön – voinko testamentata sen aviopuolisolleni?
7.11.2023

Sain aikoinaan vanhemmiltani lahjaksi kiinteistön. Lahjakirjassa on suljettu pois aviopuolison avio-oikeus lahjoitettuun omaisuuteen.

Olen kuitenkin tehnyt testamentin, jossa määrään, että kaikki omaisuuteni menee aviopuolisolleni. Meillä ei ole lapsia.

Meneekö myös vanhemmiltani lahjaksi saamani kiinteistö puolisolleni minun kuollessa, vai estääkö lahjakirjan määräys sen, jos kuolen ennen häntä?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Ei estä. Voit vapaasti määrätä testamentilla, että kiinteistösi menee puolisollesi.

Vanhempiesi lahjakirjaan laittama ehto rajaa pois puolisosi avio-oikeuden lahjaksi saamaasi kiinteistöön, jos avioliittonne päättyisi. Ehto koskee kuitenkin vain avio-oikeutta ja sen alaista omaisuutta.

Aviopuolisosi perii aluksi sinut joka tapauksessa kokonaan riippumatta lahjakirjan ehdosta ellet määrää testamentissasi toisin, koska sinulla ei ole lapsia. Sinä voit testamentilla määrätä kenelle omaisuutesi menee kuolemasi jälkeen.

Vanhempiesi lahjakirjan ehto voi kuitenkin vaikuttaa myös omaisuuden jakoon sukujenne kesken, kun te molemmat olette kuolleet, jos sinulla ei ole asiaa huomioivaa testamenttia.

Toisin sanoen, jos sinulla ei ole testamenttia ja omistat omaisuutta, johon aviopuolisollasi ei ole avio-oikeutta, poikettaisiin lain määrittelemästä omaisuuden puolittamisperiaatteesta, kun omaisuutta jaetaan sukujenne kesken teidän jälkeenne.

Lapsettomilla aviopuolisoilla testamenttien sanamuodot vaikuttavat merkittävästi siihen, miten omaisuus jakaantuu sukujen kesken tai muulla tavoin sen jälkeen, kun molemmat aviopuolisot ovat kuolleet.

Siksi on hyvä laadituttaa mahdollinen testamentti niitä työkseen tekevällä juristilla.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti