veronmaksajat.fi

VEROT

Säästääkö perintöveroissa, jos poikani avopuolison isä luopuu perinnöstään?

Säästääkö perintöveroissa, jos poikani avopuolison isä luopuu perinnöstään?
5.6.2023

Poikani avopuolison lapseton ja naimaton setä kuoli muutama kuukausi sitten. Sedän perillisiä ovat hänen kaksi veljeään, joista toinen on siis avopuolison isä. 

Pesän velkojen ja menojen jälkeen perinnöksi jäi vapaa-ajan kiinteistö, jonka arvoksi perukirjassa määriteltiin 120 000 euroa. Se on myös kiinteistön käypä arvo. 

Poikani avopuolison isä haluaisi siirtää oman osuutensa vastikkeetta tyttärelleen, joka on hänen ainoa perillisensä. Lisäksi tytär haluaisi lunastaa toisen puolen kiinteistöstä pesän toiselta osakkaalta. 

Miten tässä kannattaisi menetellä, jotta veroseuraamukset olisivat mahdollisimman vähäiset? Poikani avopuolison setä haluaa omasta osuudestaan käyvän korvauksen.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Veronäkökulmasta poikasi avopuolison isän kannattaa luopua perinnöstään. Tällöin perintöverot menisivät suoraan poikasi avopuolisolle, ja näin vältyttäisiin isän perinnön ns. tuplaverotukselta.

Perinnöstä on luovuttava kokonaan ryhtymättä itse perintöön, ja luopuminen täytyy tehdä kirjallisesti. Luopumisen tekemisessä ei kannata viivytellä. Luopumisilmoitus perinnöstä hoituu perukirjassa. 

Muista, että myös poikasi avopuolison isästä tulee perinnöstä luovuttaessa hankkia kattava sukuselvitys 15-vuotiaasta alkaen. Perintöverot tässä tilanteessa määrätään II-veroluokan mukaan, ja niiden määrä 60 000 euron verotettavasta perinnöstä on 8 900 euroa.

Kun poikasi avopuoliso lunastaa perinnönjaossa toisen osakkaan osuuden kiinteistöstä, aiheutuu siitä lunastajalle varainsiirtoverovelvollisuus. Koska lunastuksessa joudutaan käyttämään pesän ulkopuolisia varoja, pitää lunastettavasta kiinteistön osuudesta maksaa 4 prosenttia varainsiirtoveroa, jonka määrä on 2 400 euroa käytettäessä kauppahintana kiinteistön puoliosuuden 60 000 euron perukirja-arvoa.

Lisäksi poikasi avopuolison pitää varainsiirtoveron maksamisen lisäksi tehdä myös varainsiirtoveroilmoitus ennen lainhuudon hakemista. Lainhuutoa on haettava 6 kuukauden kuluessa ns. lunastusjaon jakokirjan allekirjoituksesta. Julkista kaupanvahvistajaa lunastusjaossa ei tarvita.

Kun verottaja hyväksyy 120 000 euron käyvän perukirja-arvon perintöverotusarvoksi ja kun kauppa kiinteistön puolikkaasta tehdään 60 000 eurolla, poikasi avopuolison sedälle ei aiheudu kaupasta luovutusvoittoveroseuraamuksia (60 000 – 60 000 = 0).

Setä toki maksaa perintöosuudestaan perintöveroa 8 900 euroa normaalisti II-veroluokan mukaan kuten poikasi avopuolisokin. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti