veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Saammeko vähennyksen perintöveroilmoituksen laatimiseen liittyvistä kuluista?

Saammeko vähennyksen perintöveroilmoituksen laatimiseen liittyvistä kuluista?
18.2.2019

Australiassa asunut varakas tätini kuoli vuonna 2017. Me tädin perilliset ja testamentinsaajat taas asumme kaikki Suomessa. Pesä oli monimutkainen monella tapaa. Emme tehneet suomalaista perukirjaa, koska verottaja ei sellaista meiltä vaatinut.

Teimme sen sijaan kaikki perintöveroilmoitukset juristin avustuksella. Nyt kävi ilmi, ettei meiltä hyväksytty perintöverotuksessa vähennyksenä juristin huomattavaa palkkiota perintöveroilmoitusten teosta. Toimiko verottaja oikein evätessään perintöverotuksessa vähennyksen tästä juristin palkkiosta?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Verottaja toimi oikein. Perintöveroilmoituksen laatimisesta syntyneitä kuluja ei lain mukaan voi vähentää. Sen sijaan esimerkiksi perunkirjan laatimiskulut ovat perintöverotuksessa vähennyskelpoisia. 

Kuolinpesän omaisuuden arvosta saadaan vähentää vainajan hautaamisesta sekä perunkirjoituksesta ja hautakiven hankkimisesta ja pystyttämisestä aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, samoin kuin velat, joihin luetaan myös kuolinpesästä menevät, perinnönjättäjän elinaikaan kohdistuvat verot ja maksut. Perintöveroa ei kuitenkaan saa vähentää.

Rahat, verot, työ & eläke, koti