veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Pimeitä palkkoja, tuloja ohi kassan − Verohallinto ottaa pizza- ja kebabravintolat erityistarkkailuun

Pimeitä palkkoja, tuloja ohi kassan − Verohallinto ottaa pizza- ja kebabravintolat erityistarkkailuun
20.2.2023

Verohallinto aloittaa kevään aikana satojen ruokaravintoloiden verovalvonnan. Verotarkastukset ja muut valvontatoimet kohdistuvat pääasiassa pieniin ja keskisuuriin pizzerioihin ja kebab-ravintoloihin. Valvonta jatkuu vuoden 2024 loppuun.

Valvonnan tavoitteena on varmistua siitä, että kaikki hoitavat velvoitteensa asianmukaisesti. Verohallinto on aiemmin kertonut, että viidessä vuodessa ravintola-alalla on jäänyt maksamatta veroja 19,5 miljoonaa euron edestä. 

Veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti juuri pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. 

Apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta painottaa tiedotteessa, että valtaosa ravintolayrittäjistä toimii rehellisesti ja oikein. Nyt alkavalla valvonnalla pyritäänkin saamaan kiinni ne, jotka välttelevät veroja. 

”Vertaamme muun muassa eri maksunvälittäjiltä saamiamme tietoja niihin myyntilukuihin, jotka ravintola on ilmoittanut Verohallinnolle. Verotarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista.” 

Edellisen kerran Verohallinto valvoi ravintoloita tehostetusti vuosina 2015−2016. Silloin valvonnan perusteella pantiin veroja maksuun 14,5 miljoonaa euroa. Tuolloin valvontaprojekti kohdistui lähinnä anniskeluravintoloihin.

Valsin mukaan ravintola-alalla, kuten muillakin työvoimavaltaisilla aloilla harmaata taloutta on paljon.

”Pimeitä palkkoja, kassaan lyömättä jääneitä tuloja ja työnantajamaksujen laiminlyöntiä Myös työttömyysturvan väärinkäyttöä ja jopa työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa esiintyy. Sosiaalitukien väärinkäytöksistä ilmoitamme muille viranomaisille. Vakavat väärinkäytökset vaativat useamman viranomaisen toimia”, hän sanoo.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti