veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Perintöä velipuolelta – miten perintö jakautuu?

Perintöä velipuolelta – miten perintö jakautuu?
10.6.2019

Naimaton velipuoleni Reino kuoli. Hänellä ei ollut lapsia ja hänen molemmat vanhempansa olivat kuolleet jo aiemmin. Velipuoleni lähimmät perilliset ovat jo häntä ennen kuolleen täyssisaren Riitan kaksi lasta sekä minä ja täyssisareni Mirja. 

Reinolla ja Riitalla oli siis yhteiset vanhemmat, mutta minulla ja Mirjalla oli Reinon ja Riitan kanssa vain yhteinen isä. Reinolta ei jäänyt testamenttia. 

Kuinka hänen perintönsä jakautuu? Tämä kiinnostaa minua lähinnä maksettavaksi tulevaan perintöveroon varautumisen takia.

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Reinon perintö jakautuu siten, että hänen kumpikin vanhempansa saisi puolet (1/2) perinnöstä. Kun sekä isä että äiti ovat kuitenkin kuolleet, molemmat puolikkaat siirtyvät erikseen perinnönjättäjän kummankin vanhemman muille rintaperillisille.

Reinon äidillä on ollut Reinon lisäksi vain toinen lapsi Riitta, joka on kuitenkin kuollut jo ennen Reinoa. Niinpä Reinon äidin osuus (1/2) Reinon perinnöstä siirtyy edelleen Riitan kahdelle lapselle. Heistä kumpikin saa Reinon perinnöstä siis (1/2 x 1/2 = 1/4) neljänneksen. 

Reinon isällä on ollut Reinon lisäksi kolme muutakin lasta: Riitta, Mirja ja sinä. Näin ollen Reinon isän puolikas Reinon perinnöstä jakautuu ensinnäkin kolmeen yhtä suureen osaan (1/2 x 1/3 = 1/6): Riitalle, Mirjalle ja sinulle eli kuudennes kullekin. Koska Riitta on kuollut ennen Reinoa, Riitan kolmannes yhteisen isänne osuudesta siirtyy edelleen Riitan kahdelle lapselle. Heistä kumpikin saa siis Reinon perinnöstä vielä (1/2 x 1/3 x 1/2 = 1/12) kahdestoistaosan. 

Näin ollen kumpainenkin Riitan kahdesta lapsesta saa Reinon perinnöstä [(1/4 + 1/12) = (3/12 + 1/12) = 4/12 = 1/3] kolmanneksen. Sinä ja Mirja saatte Reinon perinnöstä kumpikin kuudenneksen (1/6).

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti