veronmaksajat.fi

VEROT

Ostan ensiasunnon – milloin maksan varainsiirtoveron autopaikasta?

Ostan ensiasunnon – milloin maksan varainsiirtoveron autopaikasta?
24.5.2023

Olen ostamassa rakenteilla olevaa kerrostalohuoneistoa. Varsinaisen asunto-osakkeen lisäksi ostan asuinrakennuksen yhteydessä olevan autopaikan hallintaan oikeuttavan osakkeen. Asunto on ensiasuntoni, eikä siitä mene varainsiirtoveroa.

Joudunko maksamaan varainsiirtoveroa autopaikasta? Milloin vero on maksettava, jos sitä pitää maksaa?

Välittäjä ei ole kaupassa mukana.

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Joudut maksamaan varainsiirtoveroa autopaikkaosakkeesta. Varainsiirtovero on kaksi prosenttia kauppahinnasta sekä yhtiölainaosuudesta. 

Koska kyseessä on uudiskohde, varainsiirtoveroilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun autopaikkaosakkeen omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Myös varainsiirtovero on maksettava samassa ajassa.

Voit ilmoittaa varainsiirtoveron joko Omaverossa tai paperilomakkeella. Varainsiirtoveron voit maksaa Omaverossa tai verkkopankissasi.

Vastauksen toista kappaletta on korjattu 29.5.2023. Poistettu kohta, kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta, on korvattu: siitä, kun autopaikkaosakkeen omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Vastauksen toisen  kappaleen alkuun on lisätty 22.8.2023: Koska kyseessä on uudiskohde.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti