veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko rintaperillisen maksettava veroa, kun lakiosa maksetaan rahana?

Onko rintaperillisen maksettava veroa, kun lakiosa maksetaan rahana?
28.9.2022

Kuolinpesän varat eivät riitä rintaperilliselle maksettavaan lakiosaan, joten testamentinsaaja maksaa rintaperilliselle lakiosan rahana omista varoistaan. Aiheuttaako pesän ulkopuolisten varojen käyttö varainsiirtoverovelvollisuuden, kun pesän koko omaisuus on kiinteää omaisuutta?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Ei aiheuta. Lakiosan maksaminen pesän ulkopuolisilla varoilla rahana ei aiheuta tässä tapauksessa varainsiirtoverovelvollisuutta kiinteästä omaisuudesta. Kyseessä ei ole vastikkeellinen suoritus, vaan perheoikeudellinen suoritus, joka maksetaan itselle kuuluvan omaisuuden pitämiseksi.

Tällaisessa tilanteessa testamentinsaaja voi siis suorittaa lakiosan rintaperilliselle varainsiirtoverosta vapaasti omista rahavaroistaan tai esimerkiksi ottamalla pankkilainan olipa sitten kyseessä kiinteä omaisuus tai esimerkiksi asunto-osake.

Joskus kuitenkin sovitaan, että lakiosa maksetaan testamentinsaajan omiin varoihin kuuluvalla esineellä, kuten kiinteistöllä tai osakehuoneistolla. Tältä osin muodostuu vastikkeellinen saanto, jossa lakiosaoikeus vaihdetaan muuhun perinnönjaon ulkopuoliseen omaisuuteen ja varainsiirtoveroa tuleekin maksettavaksi.

Varainsiirtovero koskee silloinkin vain tätä omiin varoihin kuuluvaa kiinteää omaisuutta tai osakehuoneistoa. Tällöin tulee huomioida myös mahdolliset luovutusvoittoverokysymykset.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti