veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myin tonttipuita – miten puukauppaani verotetaan?

Myin tonttipuita – miten puukauppaani verotetaan?
28.3.2019

Myin kesämökkitontiltani (kokonaispinta-ala 0,8 ha) tonttipuita marraskuussa. Sain käsirahan, 1 400 euroa, joulukuun 2018 lopussa ja loput arvioidusta noin 9 000 euron kauppahinnasta korjuun jälkeen vuoden 2019 puolella. Miten puukauppaani verotetaan? Mitä kuluja voin vähentää myyntitulosta?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Tonttipuiden myynti ei ole metsätalouden tuloa vaan muuta pääomatuloa. Et näin ollen voi tehdä saamastasi kauppahinnasta esimerkiksi metsävähennystä, menovarausta tai vähentää oman hankintatyön arvoa. Et myöskään voi vähentää myyntitulosta puiden hankintahintaa tai hankintameno-olettamaa.

Sen sijaan voit vähentää myyntitulosta kaikki puiden kaadosta sinulle aiheutuneet todelliset kustannukset, kuten ulkopuoliselle yritykselle maksetun korvauksen puiden kaadosta ja kuljetuksesta pois tontiltasi.

Puiden myyntitulot verotetaan sinulla sen vuoden tulona, jolloin olet ne saanut tilillesi eli 1 400 euroa verotetaan vuoden 2018 tulona ja loppuosa vuoden 2019 tulona. Verotettavista pääomatuloista maksat veroa 30 prosenttia, (% 30 000 euroon asti ja tämän ylittävältä osin 34 %. pääomatuloveroa 30 prosenttia), 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia.  

Kannattaa huomata, että kesämökin pihapiiristä kaadetuista puista voi tietyissä tilanteissa lisäksi muiden edellytysten täyttyessä saada puiden kaatokustannusten perusteella myös kotitalousvähennyksen.

Verohallinnon Kotitalousvähennys -ohjeessa pihapuulla tarkoitetaan esimerkiksi omakotitalon nurmialueella olevaa yksittäistä puuta, joka on lahonnut ja se kaadetaan sen vuoksi. Mielestäni tulkinnan pitäisi olla sama, jos piha-alueelta kaadetaan useampiakin puita esimerkiksi niiden iän tai suuren koon vuoksi, kunhan kyse ei ole piha-alueen laajentamisesta.

Puiden poiskuljetuksesta tai piha-alueen laajentamiseen liittyvästä puunkaatotyöstä ei sen sijaan saa kotitalousvähennystä.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti