veronmaksajat.fi

VEROT

Miten tallennan Omaverossa esitäytetyn veroilmoituksen?

Miten tallennan Omaverossa esitäytetyn veroilmoituksen?
19.3.2019

Esitäytetyn veroilmoituksen tallennustapa Omaverossa on herättänyt kummastusta. Kaikkia korjauksia ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa. Näin teet korjaukset useammassa osassa.

Lauantaina 16. maaliskuuta eräs esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaja purki harmiaan Twitterissä: ”Omaveron sähköinen lomake siirtää veronmaksajia täyttämään ilmoituksen paperisena. Välitallennusmahdollisuutta ei ole. Asuntosijoittajalle todella työläs ratkaisu, ilmoitus pitäisi pystyä tekemään yhdeltä istumalta.”

Verohallinnon Twitter-kanava @Verouutiset vastasi näin: ”Kiitos palautteestasi. Kehitämme OmaVeroa jatkuvasti. Voit lähettää esitäytetyn veroilmoituksesi tiedot osissa. Uusi ilmoitus täydentää verotustietojasi ja näin ilmoitusta ei ole pakollista saada valmiiksi kerralla.”

Myös Taloustaidon toimittaja etsi sunnuntaina 17. maaliskuuta Omavero-palvelusta  ”Tallenna”-nappia esitäytetystä veroilmoituksestaan. Nappia ei löytynyt. Ainoa tallennustapa oli lähettää veroilmoitus Verohallinnolle.

Omaveron palvelukehityksen asiantuntija Heidi Strang Verohallinnosta, mistä löytyy ohje veroilmoituksen tallentamisesta eli lähettämisestä?

”Kun olet avannut esitäytetyn veroilmoituksesi OmaVerossa, taustatiedot-kohdassa oikeassa palkissa on seuraava ohje. Sama ohje on tällä hetkellä myös OmaVeron kirjautumissivulla.

Ohje kuuluu näin:

Täydennä tietoja tarvittaessa uudestaan

Kaikkia tietoja ei tarvitse ilmoittaa kerralla. Voit tehdä muutoksia veroilmoitukseesi sen määräpäivään asti. Muista aina tietoja tallentaessasi painaa 'lähetä'. Jos haluat ilmoittaa lisää tietoja, avaa veroilmoitus uudelleen täydennettäväksi. Aiemmin ilmoittamasi tiedot näkyvät silloin esitäytettyinä. Voit lisätä ja korjata tietoja ja lähettää veroilmoituksen uudelleen.

Tätä veroilmoitusta ei voi tallentaa keskeneräiseksi.

Eli et voi jatkaa uudestaan siitä kohdasta, mihin jäit, lähettämättä täyttämiäsi tietoja ensin.”

Entä mistä tiedän, koska Verohallinto alkaa käsitellä lähettämääni ilmoitusta – eli kuinka kauan ehdin sitä täydentää?

”Tietojen lähettämisen jälkeen saamassasi vahvistusviestissä sanotaan seuraavasti:

Voit muokata ilmoitusta tai perua sen niin kauan kuin ilmoitus on tilassa ”Lähetetty”. Avaa ilmoitus (pdf) -painikkeesta voit tallentaa tai tulostaa ilmoittamiesi tietojen yhteenvedon."

Tuo ilmoitus on lähetetty-tilassa kunnes ilmoitus on siirtynyt Verohallinnon järjestelmään, mikä tapahtuu aina arki-iltaisin. Kun ilmoitus on siirtynyt, näkee asiakas seuraavana päivänä aiemmin ilmoittamansa tiedot esitäytettynä ja tietojen ilmoittamista voi jatkaa OmaVerossa.

Esitäytettyjen veroilmoitusten palautuspäivät ovat tänä keväänä 2.4. (esim. liikkeen- ja ammatinharjoittajat ja maatalouden harjoittajat) ja 7.5., 14.5. ja 21.5. Oma palautuspäivä näkyy postissa tulleesta veroilmoituksesta ja OmaVerossa.”

Omavero-palveluun verkkopankkitunnuksilla

Muistakin veroilmoitusasioista on jo kyselty ahkerasti. Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki antaa neuvot yleisimpiin kysymyksiin

1.  Kuka saa veroilmoituksen Omavero-palveluun?

”Kaikkien esitäytetyt veroilmoitukset tulevat OmaVeroon, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Tieto esitäytetystä veroilmoituksesta tulee sähköpostiin niille, jotka ovat ottaneet käyttöön sähköisen viranomaisiasioinnin eli Suomi.fi-viestit, muille se tulee kotiin postissa. Vaikka esitäytetty veroilmoitus olisi tullut kotiin paperilla, se on silti myös OmaVerossa. OmaVeroon kirjautuakseen ei tarvitse olla ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä.”

2. Kuka saa veroilmoituksen paperilla kotiin?

”Valtaosalle veroilmoitus tulee paperilla kotiin. Vain niille, jotka ovat ottaneet käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit, tieto veroilmoituksesta tulee sähköpostilla. Suomi.fi-viestit käyttöönottaneita on tällä hetkellä vajaa 200 000.”

3. Miten tarkistan veroilmoitukseni?

”Oma veroilmoitus kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa täydentää sitä joko OmaVerossa (suosituksemme niille, jotka siihen pystyvät) tai paperilla, ei molemmissa. Tyypillisesti täydennettäviä asioita ovat esimerkiksi kotitalousvähennys ja matkakulut.”

Satu Alavalkama

"OmaVero toimii jatkossa veroasioiden arkistona, eli tästä vuodesta eteenpäin esimerkiksi verotuspäätökset ovat siellä", Nilla Hietamäki muistuttaa.

 

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti