veronmaksajat.fi

VEROT

Miten perinnöstä luopuminen vaikuttaa riitaisessa avioerossa?

Miten perinnöstä luopuminen vaikuttaa riitaisessa avioerossa?
3.5.2023

Lehdissä on ollut viime aikoina juttuja perinnöstä luopumisesta. Pohdin asiaa parhaillaan, sillä olen ajatellut siirtää hiljattain kuolleen äitini melko mittavan perinnön omille lapsilleni. Äidilläni ei ollut testamenttia.

Vaimoni on lasteni äitipuoli. Avioliittoni on heikoissa kantimissa, avioerokin saattaa olla mahdollinen. Minulla ei ole aviopuolisoni kanssa avioehtoa tai muutakaan avio-oikeutta rajaavaa määräystä.

Mietin nyt voiko perinnöstä luopuminen vaikuttaa muuhunkin kuin verotukseen. Voisiko se vaikuttaa omaisuuden jakamiseen riitaisessa avioero-osituksessa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Kyllä voi. Kun harkitset perinnöstä luopumista, sinun on ehdottomasti mietittävä muutakin kuin pelkkiä veroasioita. Siviilioikeutta on osattava vero-oikeuden lisäksi.

Perinnöstä luopumista ja sen kokonaisvaikutuksia on syytä käydä läpi asiantuntijan kanssa ennen lopullista luopumispäätöstä. Perheiden tilanteissa on eroja, ja kysymyksesi koskee vain yhtä mahdollisesti huomioitavaa asiaa.

Esimerkiksi tilanne, jossa perittävä on kuollut ennen perinnöstä luopujan avioeron vireillepanoa ja jossa perillinen luopuu vasta avioeron vireillepanon jälkeen perinnöstä, voi yllättää perinnöstä luopuvan ikävästi.

Perinnön ”hukkaaminen” on oikeuskäytännössä kompensoitu tällaisessa tapauksessa toimittamalla omaisuuden avioero-ositus luopujan aviopuolison kanssa ikään kuin ei tämä olisi ollut luopunutkaan perinnöstä. Perinnön arvo siis lisätään perinnöstä luopujan varoihin luopujan avioero-ositusta tehtäessä eli tilanne palaa ennalleen.

Perinnöstä luopuja voi jopa joutua maksumieheksi puolisonsa suuntaan, vaikka olisi ”paperilla” vähävaraisempi kuin puolisonsa. Tosin osituksen sovittelusäännökset voivat vaatimuksestasi lievittää kannaltasi aivan pahinta vaihtoehtoa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti