veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miten osakeyhtiön saama vuokratulo verotetaan?

Miten osakeyhtiön saama vuokratulo verotetaan?
19.1.2024

Osakeyhtiö omistaa kaksi osakehuoneistoa, joita se vuokraa asunnoiksi pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla. Osakehuoneistot on hankittu yhtiön varsinaisesta liiketoiminnasta kertyneillä voittovaroilla.

Voidaanko vuokraustoimintaa pitää verotuksessa osana yhtiön elinkeinotoimintaa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa

Osakehuoneistojen vuokraamista asunnoiksi pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla ei lähtökohtaisesti pidetä varsinaisena elinkeinotoimintana, vaan sitä käsitellään saman elinkeinoverolain mukaan verotettavana muuna toimintana.

Jos osakehuoneistoja vuokrataan omistajayhtiön henkilökunnalle, tilanne on toinen. Tällöin huoneistot ovat elinkeinotoiminnan käytössä ja vuokraustoiminta on osa elinkeinotoimintaa. 

Vaikka vuokraustoiminta ei olisikaan yhtiölle elinkeinotoimintaa ja se verotettaisiin ns. muuna toimintana, osakeyhtiö maksaa voitostaan veroa aina saman veroprosentin mukaan 20 prosenttia riippumatta siitä, mistä toiminnasta voitto syntyy. 

Jos yhtiön elinkeinotoiminta on tappiollista ja asuntojen vuokraustoiminta on voitollista, osakeyhtiö voi esimerkiksi vähentää elinkeinotoiminnan tappion muun toiminnan eli vuokraustoiminnan voitosta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti