veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miten osakesäästötiliä verotetaan kuolemantapauksessa?

Miten osakesäästötiliä verotetaan kuolemantapauksessa?
8.4.2021

Lapseton ja naimaton vainaja talletti eläessään osakesäästötilille 50 000 euroa. Rahat on sijoitettu osakkeisiin. Kuolinhetkellä osakkeiden arvo pörssissä oli 100 000 euroa.

Miten osakesäästötilillä olevia varoja verotetaan?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Osakesäästötilin varat ovat perintöverotuksessa veronalaisia varoja. Osakesäästötilin lakkaamisesta kuoleman takia ei synny veronalaista tuloa eikä vähennyskelpoista tappiota.

Osakesäästötilisopimukseen liitetyllä arvo-osuustilillä ja talletustilillä olevat varat otetaan vainajan jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa huomioon samalla tavalla kuin millä tahansa muillakin vastaavilla tileillä olevat varat.

Varat arvostetaan perintöverotuksessa kuolinhetken käyvän arvon mukaan eli tässä tapauksessa niiden arvo olisi 100 000 euroa.

Jos perillinen tai kuolinpesä myy osakkeet, niiden hankintameno eli hankintahinta on perintöverotuksessa käytetty verotusarvo eli 100 000 euroa.

TALOUSTAITO BONUS Jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi, voit lukea Taloustaito Bonuksesta myös jutun Osakesäästötilin haltijan kuolema: mitä perillisen tulisi tietää?

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti