veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miten menetellä, ettei tarvitse maksaa veroja ennen oikaisuvaatimuksen käsittelyä?

Miten menetellä, ettei tarvitse maksaa veroja ennen oikaisuvaatimuksen käsittelyä?
4.1.2023

Olen tekemässä verotuksen oikaisuvaatimusta. Olen melko varma siitä, että oikausvaatimukseni menestyy. 

Kuinka menetellä, jotta ei tarvitsisi maksaa veroja ennen kuin asia on käsitelty oikaisulautakunnassa? Verot ovat menneet jo ulosottoon.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kun teet oikaisuvaatimuksen, voit samalla hakea täytäntöönpanon keskeyttämistä Verohallinnolta. Pyynnön voi myös esittää myöhemmin erikseen oikaisuvaatimuksesi ollessa vireillä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että täytäntöönpanon keskeyttäminen hyväksytään vain, jos oikaisuvaatimuksesi ei ole ilmeisen perusteeton.

Täytäntöönpanon keskeyttäminen koskee veroa, jonka täytäntöönpanotoimet on jo aloitettu. Tämä tarkoittaa, että Verohallinto on lähettänyt veron ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Veron maksamista oikaisuvaatimuksesta huolimatta puoltaa se, että viivästyskorko pienenee, mikäli oikaisuvaatimuksesi ei menestyisi. Viivästyskorko juoksee alkuperäisestä veron eräpäivästä maksupäivään asti. Vastaavasti Verohallinto kyllä palauttaa liikaa maksamasi veron korkoineen, jos kaikesta huolimatta maksat veron, oikaisuvaatimuksesi hyväksytään eikä sinulla ole muita verovelkoja.

Veron täytäntöönpano voidaan keskeyttää kokonaan tai rajoitetusti. 

Veron täytäntöönpano voidaan keskeyttää kokonaan eli kieltää, jos veroa ei ole vielä ehditty lähettää ulosottoon. Verohallinto ei tällöin käytä veron maksamiseen muita tekemiäsi maksuja tai veronpalautuksiasi. 

Rajoitettu täytäntöönpanon keskeytys tarkoittaa myynnin ja tilityksen kieltoa. Omaisuuttasi voidaan tällöin ulosmitata, mutta ulosmitattua omaisuutta ei saa myydä ennen kuin tekemäsi verovalitus on ratkaistu ja päätös on lainvoimainen. 

Täytäntöönpanon kieltäminen koskee taas veroa, jonka täytäntöönpanotoimia ei ole vielä tehty, eli Verohallinto ei ole lähettänyt veroa ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti