veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mitä yhteinen lapsi perii, entä mitä perii puolison lapsi?

Mitä yhteinen lapsi perii, entä mitä perii puolison lapsi?
19.4.2018

Olen avioliitossa, ja vaimollani on kaksi lasta entisestä avioliitosta. Meillä on yksi yhteinen lapsi. 

Lasketaanko kaikki omaisuutemme yhteen ja jaetaan kaikkien lasten kesken, jos jompikumpi vanhemmista kuolee? Meillä ei ole avioehtoa, ja kaikki omaisuutemme on avio-oikeuden alaista. Meistä kummallakaan ei ole velkaa. Testamenttia meillä ei ole. Omistamme yhtä paljon omaisuutta.

Verojuristi Juha Salmikivi:  

Jos sinä kuolisit ensin, on teidän yhteinen lapsenne sinun ainoa perillisesi. Tällöin tehdään ensin puolittamisperiaatteella ositus, jossa kummankin oma ja teidän yhteinen omaisuutenne lasketaan yhteen ja jaetaan kahtia.

Toinen puolikas tästä yhteismäärästä on puolisosi. Käytännössä hän siis pitää oman omaisuutensa omistuksessaan. Toinen puolikas tästä yhteismäärästä menee perintönä ainoalle lapsellesi. Jos omaisuutenne yhteismäärä olisi esimerkiksi 200 000 euroa, lapsesi perisi 100 000 euroa sinulta. 

Jos taas puolisosi kuolee ensin, tehdään ositus samalla tavalla, jolloin sinä pidät oman omaisuutesi edelleen omistuksessasi. Sen sijaan puolisosi jäämistö jaetaan osituksen jälkeen kolmeen osaan kaikkien hänen kolmen lapsensa kesken.

Ilman testamenttia, lapsi perii vain oman vanhempansa. Lapsi ei siis esimerkiksi peri lain nojalla isäpuoltaan. 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti