veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Maksatko palkkaa? Tulorekisteri koskee myös kotitalouden maksamia palkkoja

Maksatko palkkaa? Tulorekisteri koskee myös kotitalouden maksamia palkkoja
19.10.2018

Kotitalouden on ilmoitettava 1.1.2019 tai sen jälkeen maksamansa palkat tulorekisteriin riippumatta siitä, minkä suuruinen palkka on tai onko palkasta tarvinnut tehdä ennakonpidätys.

Kotitalouden ei tarvitse tehdä maksamastaan palkasta ennakonpidätystä eikä maksaa työnantajan sairausvakuutusmaksua, jos kotitalous maksaa palkkaa samalle henkilölle kalenterivuoden aikana enintään 1 500 euroa eikä palkanmaksu liity elinkeino- tai muuhun tulonhankkimistoimintaan. Tähän ei ole tulossa muutosta, kun tulorekisteri otetaan käyttöön vuoden 2019 alussa.

Kun palkkaa maksetaan enintään 1 500 euroa kalenterivuodessa samalle henkilölle eikä palkasta tehdä ennakonpidätystä, kotitalouden ei nykyisin tarvitse antaa palkanmaksukuukaudelta veroilmoitusta työnantajasuorituksista.

Jos palkkaa on maksettu samalle henkilölle vähintään 200 euroa kalenterivuodessa, palkasta on kuitenkin annettava Verohallinnolle vuosi-ilmoitus, vaikka ennakonpidätystä ei ole tehty.

Jos työntekijästä on maksettava työeläke-, työttömyys- tai työtapaturmavakuutusmaksu, on palkasta annettava tarvittavat ilmoitukset työeläkeyhtiölle, Työttömyysvakuutusrahastolle ja tapaturmavakuutusyhtiölle.

Jatkossa kotitalouden on ilmoitettava maksamansa palkka tulorekisteriin ilman euromääräistä alarajaa. Ilmoitus tulorekisteriin riittää, Verohallinnolle, vakuutusyhtiöihin tai Työttömyysvakuutusrahastolle ei tehdä enää erillisiä ilmoituksia.

Jos maksetusta palkasta on tehty ennakonpidätys, ennakonpidätys ja tarvittaessa työnantajan sairausvakuutusmaksu on maksettava Verohallinnolle viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivä.

Myös yritykselle tai yrittäjälle maksettu korvaus työstä esimerkiksi siivouspalvelusta on jatkossa ilmoitettava tulorekisteriin, jos yritystä tai yrittäjää ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin. 

Ilmoitus annetaan maksukuukausittain

Kotitalouden ilmoitus tulorekisteriin on annettava yleensä kuukausittain viimeistään palkan tai työkorvauksen maksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 5. päivänä.

Jos kotitalous on poikkeuksellisesti merkitty Verohallinnon työnantajarekisteriin, ilmoitus tulorekisteriin on kuitenkin annettava viimeistään viidentenä kalenteripäivänä palkkapäivän jälkeen.

Kotitalouden on annettava tarvittaessa myös työnantajan erillisilmoitus viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 5. päivänä. Erillisilmoitus on annettava, jos kotitalouden työntekijälleen maksaman palkan määrä ylittää 1 500 euroa kalenterivuodessa tai jos kotitalous on merkitty Verohallinnon työnantajarekisteriin.

Ilmoitukset tulorekisteriin on annettava sähköisesti esimerkiksi verkkolomakkeella tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Erityisestä syystä ilmoituksen saa antaa paperilomakkeella. Paperilomakkeen määräpäivä on maksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 8. päivä tai maksupäivää seuraava 8. kalenteripäivä.

Ilmoitusta tulorekisteriin ei tarvitse tehdä erikseen, jos palkanlaskenta hoidetaan Palkka.fi-palvelussa. Kotitalouden maksamia palkkoja koskevat tiedot lähtevät Palkka.fi-palvelusta automaattisesti tulorekisteriin 1.1.2019 lähtien.

Sitä ennen maksetuista palkoista Palkka.fi-palvelu lähettää tarvittavat ilmoitukset automaattisesti Verohallintoon, eläkevakuutusyhtiölle ja Työttömyysvakuutusrahastolle. Työtapaturmavakuutuksen palkkailmoitus vuodelta 2018 on kuitenkin annettava itse vakuutusyhtiöön.

Kiinnostaako tulorekisteri? Lue lokakuun Taloustaidosta artikkeli Tulorekisteri poistaa päällekkäistä työtä. Voit lukea jutun myös Taloustaidon näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi.

Marjo Salin

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.