veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Maksaako ulkomailla asuva perintöveroa Suomeen?

Maksaako ulkomailla asuva perintöveroa Suomeen?
17.8.2022

Tänä vuonna kuollut perinnönjättäjä on asunut koko ikänsä täällä Suomessa. Yksi perillisistä asuu ulkomailla.

Pitääkö ulkomailla asuvan perillisen maksaa Suomen perintöveroa, jos Suomen ja kyseisen perillisen asuinvaltion välillä ei ole mitään perintöverosopimusta? Voivatko Suomessa asuvat kuolinpesän muut osakkaat joutua vastuuseen kyseiselle perilliselle määrättävästä perintöverosta?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Tässä tapauksessa ulkomailla asuvan perillisen on maksettava Suomen perintöveroa, jos hänen verotettavan perintöosuutensa arvo on vähintään 20 000 euroa.

Perintö- ja lahjaverolain mukaan perillinen on perintöverovelvollinen Suomessa, jos joko perinnönjättäjä tai perillinen asui kuolinhetkellä Suomessa.

Perintövero määrätään jokaiselle perilliselle henkilökohtaisesti, eivätkä muut kuolinpesän osakkaat ole vastuussa muiden osakkaiden perintöverosta.

Jos taas kuolinpesälle määrätään esimerkiksi luovutusvoittoveroa omaisuuden myynnistä, ovat kuolinpesän osakkaat yhteisvastuussa pesälle määrätystä verosta. Tällöin Verohallinto voi kääntyä veron perinnässä pesän osakkaiden puoleen, jos kuolinpesä ei maksa veroaan.

Jos taas kuolinpesä ennen omaisuuden myymistä jaetaan, kukin jaossa perintöomaisuutta saanut perillinen vastaa itse oman osuutensa luovutusvoitosta aiheutuvasta verosta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti