veronmaksajat.fi

VEROT

Luovun perinnöstä veljeni hyväksi – miten meitä verotetaan?

Luovun perinnöstä veljeni hyväksi – miten meitä verotetaan?
20.6.2023

Voinko luopua kokonaan isältäni tulevasta noin 50 000 euron arvoisesta perinnöstäni veljeni hyväksi siten, etteivät lapseni eivätkä lastenlapseni saa perintöä? Miten verotus menee tässä tapauksessa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Voit luopua perinnöstäsi ja määrätä sen veljellesi.

Verotuksellisesti järjestely ei välttämättä ole kovin edullinen. Sinä nimittäin maksat koko osuudestasi täydet perintöverot ja veljeäsi lahjaverotetaan siitä, mitä hän sinulta saa.

Sama omaisuus verotetaan siis kahteen kertaan. Lisäksi veljesten välinen lahjavero määräytyy kalliimman toisen veroluokan mukaan.

Perinnöstä luopujaa ei veroteta, jos perinnöstä luopuu ennen perintöön ryhtymistä ehdoitta eli määräämättä sen saajaa ja antaa sen mennä lainmukaisille sijaantuloperillisille.

Ennen perintöön ryhtymistä perinnöstä on luovuttu tehokkaasti myös silloin, kun edunsaajaksi on määrätty luopujan kaikki sijaantuloperilliset, joilla olisi ollut oikeus periä perittävä.

Kun perinnöstä luopuu tehokkaasti, perintövero määrätään sijaantuloperillisille eli sinun tapauksessasi kaikille sinun lapsillesi yhtä suurin osuuksin.

Perinnöstä luopuminen hoidetaan yleensä perunkirjoituksen yhteydessä, jolloin luopuja vetäytyy siis kokonaan pesästä.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti