veronmaksajat.fi

VEROT

Lunastan puolet omakotitalosta – onko minun maksettava varainsiirtoveroa?

Lunastan puolet omakotitalosta – onko minun maksettava varainsiirtoveroa?
22.5.2023

Meillä on siskoni kanssa isämme jakamaton kuolinpesä. Isä kuoli kuusi vuotta sitten, ja jako olisi pitänyt tehdä jo tuolloin, mutta se jäi tekemättä. Omakotitalon ja sen tontin perintövero on maksettu. 

Pitääkö minun maksaa talon puolikkaasta varainsiirtoveroa, jos lunastan sen siskoltani?

Äitimme kuolinpesä on jo jaettu aikanaan, ja se ei kuulu enää tähän mitenkään. Testamenttia ei ollut, ja jaamme isän pesän tasan.

Entä tarvitaanko perinnönjakoon kaupanvahvistajaa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Sinun pitää maksaa varainsiirtoveroa, jos lunastat siskosi osuuden talosta esimerkiksi omilla säästöilläsi tai pankista ottamallasi lainalla – eli varoilla, jotka eivät kuulu perinnönjättäjän jäämistöön. 

Kaupanvahvistajaa perinnönjakoon ei tarvita, vaan perinnönjaosta laadittu jakokirja riittää, vaikka jako koskeekin kiinteää omaisuutta. 

Ennen lainhuudon hakemista kiinteistölle sinun on maksettava 4 prosentin varainsiirtovero ja annettava varainsiirtoveroilmoitus siitä osuudesta, jonka maksat kuolinpesän ulkopuolisilla varoilla ja joka kohdistuu vastikkeellisesti saamaasi kiinteistöön eli omakotitalon puolikkaaseen.

Lainhuutoa on haettava Maanmittauslaitokselta kuuden kuukauden kuluessa jakokirjan teosta.

Lainhuudon hakemisen laiminlyönti on sanktioitu. Jos lainhuutoa ei ole haettu säädetyssä ajassa, varainsiirtoveroa on korotettava siinäkin tapauksessa, että vero on maksettu lainhuudatusajan kuluessa.

Mikäli lainhuutoa ei ole haettu säädetyssä ajassa, veroa korotetaan 20 prosentilla jokaiselta alkavalta kuudelta kuukaudelta siitä päivästä lukien, jona lainhuutoa tai kirjaamista olisi viimeistään tullut hakea. Veroa korotetaan kuitenkin enintään 100 prosentilla.

Jos sen sijaan saisit omaisuutta puhtaasti perintönä, varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa eikä silloin olisi korotettavaa varainsiirtoveroakaan, vaikka hakisit lainhuutoa myöhässä.

Kyse on puhtaasta perinnöstä silloin, kun saat vain oman perintöosuutesi ja perinnönjättäjän omaisuus jaetaan niin, että perinnönsaaja ei maksa muille perillisille vastiketta kuolinpesän ulkopuolisin varoin eli esimerkiksi omilla säästöillään.

Jos siskosi saa sinulta rahaa, kannattaa myös selvittää hänen omat henkilökohtaiset mahdolliset luovutusvoitto- tai luovutustappioseuraamukset.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti