veronmaksajat.fi

VEROT

Lunastan metsätilan osuuksia – olenko oikeutettu metsävähennykseen?

Lunastan metsätilan osuuksia – olenko oikeutettu metsävähennykseen?
9.10.2023

Kuolinpesässä on kolme osakasta. Minulle on testamentilla määrätty metsätila, jonka saaminen edellyttää, että lunastan omilla rahoillani osuudet kahdelta muulta osakkaalta. Testamentti ei loukkaa kenenkään lakiosaa. 

Olenko oikeutettu käyttämään metsävähennystä metsätalouden verotuksessa? Metsätila on ollut perinnönjättäjän omistuksessa yli 40 vuotta.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Perinnönjakotilanteissa muodostuu uutta metsävähennyspohjaa sille perilliselle, joka käyttää metsän hankintaan perinnönjaon ulkopuolisia varoja. Niistä kohdistetaan metsään sama suhteellinen osuus, joka metsällä on ulkopuoliset varat suorittavalle osapuolelle tulevasta omaisuudesta.

Jos ulkopuoliset varat suorittava osapuoli saa useita metsäkiinteistöjä, kohdistetaan metsän hankintamenot näihin kiinteistöihin käypien arvojen suhteissa.

Jos perinnönjaossa ulkopuolisia varoja käyttävä henkilö saa metsätilan tai metsätilan osuuden lisäksi myös muuta omaisuutta, on hyvä muistaa tehdä ensin perinnönjako ja sen jälkeen metsätilan kauppa. Tällöin voidaan varmistua, että ulkopuolisten varojen käyttö kohdistuu metsätilaan ja siten varmistetaan metsävähennys.

On myös hyvä huomata, että metsää omistavan jakamattoman kuolinpesän sisällä tapahtuvista osakkaiden osuuksien kaupoista ei muodostu kuolinpesälle metsävähennyspohjaa. Kuolinpesän osuus katsotaan tällaisessa tilanteessa irtaimeksi omaisuudeksi. 

Omasta perintöosuudestasi (1/3) ei muodostu metsävähennyspohjaa. Sinulle syntyy lunastushinnan, varainsiirtoveron ja viranomaiskulujen perusteella metsävähennykseen oikeuttavaa metsävähennyspohjaa, joka on 60 prosenttia näistä menoista. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti