veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lisäaikaa verojen maksuun hakeneilla maksuvaikeuksia – kymmenesosalla verot maksamatta

Lisäaikaa verojen maksuun hakeneilla maksuvaikeuksia – kymmenesosalla verot maksamatta
9.10.2020

Verohallinnon 39 000 asiakasta haki lisäaikaa verojen maksuun koronakriisin takia. Helpotetun maksujärjestelyn ensimmäisen erän jätti syys-lokakuun taitteessa maksamatta 3 700 yritystä ja henkilöä.

Tällä hetkellä helpotettu maksujärjestely on voimassa 31 000 Verohallinnon asiakkaalla. Yrityksiä näistä on 17 000.

Helpotettuun maksujärjestelyyn haki elokuun loppuun mennessä 39 000 asiakasta. Hakeneista puolet oli yrityksiä ja puolet henkilöasiakkaita. Verohallinto hyväksyi valtaosan hakemuksista. 

Helpotetussa maksujärjestelyssä oleva verovelan määrä on yhteensä 1,1 miljardia euroa. 

Maksujärjestelyssä verojen maksu on jaettu kuukausieriin. Suurimman osan lisäaikaa hakeneista piti maksaa ensimmäinen erä syys-lokakuun taitteessa.  

Jos maksujärjestelyssä olevia veroja ei maksa 14 päivän sisällä huomautuksesta, maksujärjestely peruuntuu ja verot voivat mennä ulosottoon.

”Olemme tilanteesta huolissamme. Kymmenen prosenttia on suuri määrä, kun kyseessä on vasta maksujärjestelyn ensimmäinen maksuerä. Huomautuksen saaneiden pitäisi toimia nyt heti ja maksaa ensimmäinen erä. Aiemmin tehtyä maksujärjestelyä ei voi muuttaa”, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta sanoo tiedotteessa. 

Maksujärjestelyllä verojen maksuun sai lisäaikaa enintään 24 kuukautta. Lisäksi veroille sai pienemmän 2,5 prosentin koron, kun korko normaalisti on 7 prosenttia. 

Helpotetussa maksujärjestelyssä oleva verovelan määrä on yhteensä 1,1 miljardia euroa. 

Jos maksujärjestelyä ei noudata, verot voivat siirtyä ulosottoon

Jos veroja ei pysty maksamaan maksujärjestelyn mukaan, verovelka voi mennä ulosottoon. Yritystoimintaa harjoittavat merkitään verovelkarekisteriin.

Verohallinto harkitsee tapauskohtaisesti, hakeeko se yritystä konkurssiin maksamattomien verojen takia. Mahdolliset konkurssihakemukset tulevat ajankohtaisiksi aikaisintaan marraskuussa. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti