veronmaksajat.fi

VEROT

Lankesin sijoitushuijaukseen – saako vähentää menetykseni verotuksessa?

Lankesin sijoitushuijaukseen – saako vähentää menetykseni verotuksessa?
13.5.2024

Erehdyin laittamaan rahojani sijoitukseen, joka osoittautui kansainväliseksi sijoitushuijaukseksi. Saanko vähentää menetykseni verotuksessa? Olen yksityishenkilö.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Valitettavasti et saa. Sinun verotukseesi sovelletaan tuloverolakia (TVL), eikä se sisällä yleisiä säännöksiä menetysten tai saamisten arvonalenemisen vähennyskelpoisuudesta.

Menetykset voivat kuitenkin joskus olla vähennyskelpoisia omaisuuden luovutustappioina. Tuloverolaissa tällaiseksi luovutustappioksi rinnastetaan sellainen arvopaperin arvonmenetys, joka on konkurssin tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi lopullinen.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa myös lainasaamisen menetystä voidaan tuloverolain mukaan pitää vähennyskelpoisena tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen liittyvänä kuluna (KHO 2014:21). Lopputulos oli puolestaan päinvastainen toisessa oikeustapauksessa (KHO 2024:28), jossa lainasaatavan menetys ei ollut vähennyskelpoinen.

Tuloverolaista ja sen oikeuskäytännöstä ei ole kuitenkaan sinulle apua, koska kyse on huijauksesta, eikä mitään todellista arvopaperia tai velkaa ole olemassa.

Jos kansainvälinen rikollinen sen sijaan jäisi kiinni ja saisit vielä jotenkin perittyä häneltä vahingonkorvauksia menetyksistäsi, voisivat nämä vahingonkorvaukset olla sinulle verovapaita.

Lain mukaan vahingonkorvaus tai muu siihen verrattava korvaus ei ole veronalaista tuloa, ellei sitä ole saatu veronalaisen tulon sijaan tai korvaukseksi elatuksen vähentymisestä. Kyseisille vahingonkorvauksille maksettava korko on kuitenkin veronalaista pääomatuloa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti