veronmaksajat.fi

VEROT

Laadimme keskinäisen testamentin – miten testamentin ehdot vaikuttavat lesken verotukseen?

Laadimme keskinäisen testamentin – miten testamentin ehdot vaikuttavat lesken verotukseen?
3.5.2024

Olemme naimisissa ja aiomme tehdä keskinäisen testamentin, jossa eloonjäänyt aviopuoliso saa täydellä omistusoikeudella ensiksi kuolleen aviopuolison omaisuutta jäämistöstä oman valintansa mukaan alle 110 000 euron arvosta, ja loppu omaisuus siirtyy laissa säädetyn perimysjärjestyksen mukaan lapsille.

Voiko aviopuolisoiden keskinäiseen testamenttiin laittaa tällaisen ehdon? Entä mikä merkitys tällä testamentin ehdolla on lesken perintöverotuksessa?

Lapsemme ovat yhteisiä, ja heidän lakiosiinsa riittää omaisuutta. Meillä ei ole velkoja, eikä näköpiirissä ole henkivakuutuskorvauksia.

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Kyllä voi laittaa ja myös siten, ettei lesken tarvitse maksaa perintöveroa.

Leskellä on perintöverotuksessa 90 000 euron puolisovähennys. Jokaisen perillisen ja testamentinsaajan verotettava perintöosuus on taas perintöverosta vapaa alle 20 000 euroon asti, jolloin leski maksasi perintöveroa vasta, kun lesken oma verotettava perintöosuus on vähintään 110 000 euroa.

Leski ei ole tapauksessa aviopuolisonsa lakimääräinen perillinen, koska vainajalla on lapsia. Leski ei voisi siten ilman kyseistä hänen hyväkseen tehtyä testamenttimääräystä periä mitään ensiksi kuolleen aviopuolison jäämistöstä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti