veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kuolinpesä myy asunnon – saako siivous- ja tyhjennyskuluista kotitalousvähennyksen?

Kuolinpesä myy asunnon – saako siivous- ja tyhjennyskuluista kotitalousvähennyksen?
16.8.2021

Kuolinpesä aikoo myydä vainajan asunto-osakkeen. Voiko asunnon siivoamisesta ja tyhjennyksestä aiheutuneita kuluja vähentää kotitalousvähennyksenä menehtyneen isäni verotuksessa? Vai voiko joku kuolinpesän osakkaista vähentää kuluja omassa verotuksessaan?

Meillä on kuluista kuitit. Kukaan kuolinpesän osakkaista ei ole asunut kyseisessä asunnossa. 

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Kotitalousvähennyksen tekeminen asunnon tyhjennyksestä ja loppusiivouksesta edesmenneen isänne verotuksessa ei ole mahdollista.

Sen sijaan te voitte vähentää nämä kulut asunnon myyntikuluina, jos työt tehdään asunnon myynnin vuoksi. Ne vaikuttavat silloin asunnon luovutusvoiton tai -tappion laskemiseen.

Kotitalousvähennys myönnetään kuolinvuodelta, jos henkilö on vielä elinaikanaan tilannut ja maksanut työn. Vähennys voidaan myöntää myös, jos henkilö on ennen kuolemaansa sitovasti tilannut kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn ja työ on aloitettu henkilön vielä ollessa elossa, mutta se on valmistunut vasta hänen kuoltuaan. Tällöin vähennys voidaan myöntää myös kuolinvuotta seuraavana vuonna.

Vähennysvuosi on lähtökohtaisesti maksuvuosi.

Kuolinpesän osakas voi saada kotitalousvähennyksen kuolinpesään kuuluvassa asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdyn työn kustannusten perusteella, jos hän maksaa kustannukset omilla varoillaan.

  • Asunnossa tehdyn työn kustannusten perusteella vähennyksen saa vain osakas, joka asuu kyseisessä asunnossa.
  • Jos kuolinpesän vapaa-ajan asunto on yhteiskäytössä ja yhteiskäytöstä esitetään selvitys, kotitalousvähennyksen saavat ne asuntoa käyttäneet henkilöt, jotka ovat osallistuneet kotitalousvähennykseen oikeuttaviin kustannuksiin.

Selvyyden vuoksi on suositeltavaa, että laskussa on kaikkien maksajien nimet tai jokaiselle osoitetaan oma lasku omasta osuudesta, jos maksajia on useampi kuin yksi.

Kuolinpesän osakas ei saa kotitalousvähennystä kuolinpesän varoista maksettujen työkustannusten perusteella.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti