veronmaksajat.fi

VEROT

Kiinteistöverotus­­päätökset Omaverossa – vero noussut monilla

Kiinteistöverotus­­päätökset Omaverossa – vero noussut monilla
15.3.2024

Kiinteistönomistajien kiinteistöverotuspäätökset vuodelle 2024 ovat nyt Omaverossa. Lakimuutos nostaa monen kiinteistönomistajan veroja edellisestä vuodesta. Kiinteistöverotuspäätös pitää tarkistaa ja korjata tiedot tarvittaessa, Verohallinto muistuttaa tiedotteessa.

Kunnat päättävät kiinteistöveroprosentit, mutta laki määrää veroprosenteille ylä- ja alarajan. Vuoden 2024 alusta alkaen rakennusten ja maapohjan kiinteistöveroprosentit eriytettiin toisistaan, ja maapohjan veroprosentin alaraja nousi 0,93 prosentista 1,3 prosenttiin.  

Maapohjan kiinteistövero on nyt 1,30–2 prosenttia riippuen kunnasta. Rakennusten kiinteistövero on 0,93–2 prosenttia.  

Kiinteistöveron nousu voi johtua myös muista syistä. Kunta on voinut tarkistaa ja korjata alueellaan olevien rakennusten tietoja ja ilmoittaa muutoksista Verohallinnolle. 

Rakennusten kiinteistöveroon vaikuttaa rakennuskustannusindeksi, jonka perusteella määräytyy rakennuksen jälleenhankinta-arvo. Koska rakentaminen on kallistunut, tämän vuoden kiinteistöverotuksessa käytettävä rakennuskustannusindeksi on noussut viime vuodesta 2,1 prosenttia.  

Tarkista kiinteistöverotuspäätös

Kiinteistön omistajan pitää tarkistaa kiinteistöverotuspäätös. Jos kiinteistön tiedot ovat kunnossa ja ajan tasalla, päätökselle ei tarvitse tehdä mitään.  

Jos tiedoissa on korjattavaa tai täydennettävää, yksityishenkilöiden pitää tehdä muutokset 7.5. mennessä. Yhteistöillä määräpäivä on 30. huhtikuuta.

Jos kiinteistöön on viime vuonna tehty suuria parannuksia, kuten lisätty vesijohto, viemäri tai koneellinen ilmastointi, ne pitää ilmoittaa nyt. Myös silloin, kun rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut eli esimerkiksi kesämökin on muuttanut vakituiseksi asunnoksi, muutokset pitää ilmoittaa kiinteistöveroilmoituksella.  

Kiinteistöveron suuruus muuttuu, jos kiinteistönomistaja ilmoittaa Verohallinnolle muutoksista, kuten rakennuksen perusparannuksista tai sen käyttötarkoituksen muuttumisesta. 

Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista kiinteistöveron eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa.

Uusi kiinteistönomistaja: varmista, että Verohallinnolla on kiinteistön tiedot 

Verohallinto saa Maanmittauslaitokselta tiedot kiinteistökaupoista ja lähettää uusille kiinteistönomistajille kiinteistöverotuspäätöksen. Kiinteistöveron maksaa koko tältä vuodelta henkilö, joka on omistanut kiinteistön 1.1.2024. 

Jos uusi kiinteistönomistaja ei esimerkiksi tietojen virheellisyyden vuoksi saa kiinteistöveropäätöstä, hänen pitää kuitenkin ilmoittaa Verohallintoon kiinteistönsä tiedot. 

Tämän vuoden alussa tuli voimaan lakimuutos, jonka vuoksi uudelle kiinteistönomistajalle voidaan määrätä veronkorotusta, jos kiinteistön tiedot ovat jääneet ilmoittamatta Verohallinnolle.  

KIINTEISTÖVEROILMOITUS 2024 | Verojuristin vinkit kiinteistöveroilmoituksen tarkistajalle. Tutustu Veronmaksajien verkkosivuilla >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti