veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Käytätkö edelleen Katso-valtuuksia veroasioissa? Katso-valtuuksien käyttö päättyy vuodenvaihteessa

Käytätkö edelleen Katso-valtuuksia veroasioissa? Katso-valtuuksien käyttö päättyy vuodenvaihteessa
23.9.2020

Katso-valtuuksien käyttö päättyy joulukuun lopussa. Jos hoidat veroasioita toisen puolesta Katso-valtuuksilla, hae niiden tilalle Suomi.fi-valtuudet mahdollisimman pian. Katso-valtuudet eivät muutu automaattisesti Suomi.fi-valtuuksiksi. 

Noin 150 000 yrityksen, yhdistyksen, metsäyhtymän, säätiön, kunnan, yliopiston ja Y-tunnuksellisen kuolinpesän veroasioiden hoito uhkaa katketa vuodenvaihteessa. Nämä toimijat käyttävät edelleen Katso-palvelua, jonka toiminta päättyy 31.12.2020, Verohallinto muistuttaa.

Katso-palvelun käytöstä on luopunut jo noin 200 000 toimijaa.

Jos Suomi.fi-valtuuksia ei siirry käyttämään ajoissa, veroilmoitusten antaminen, tulorekisteri-ilmoittaminen tai muu viranomaisasiointi saattaa viivästyä. Nämä ovat lakisääteisiä velvollisuuksia, joiden hoitamatta jättämisellä on seuraamuksia. 

”On ensiarvoisen tärkeää, että Katso-palvelua käyttäneet ottaisivat Suomi.fi-valtuudet käyttöön välittömästi. Tämän hetkinen käyttöönottotahti näyttää siltä, että kymmenien tuhansien toimijoiden veroasiat jäävät vuodenvaihteen jälkeen hoitamatta. Erityisen huolissamme olemme kunnista, yhdistyksistä, metsäyhtymistä ja muista pienistä toimijoista”, Verohallinnon ylitarkastaja Juha Kartano sanoo tiedotteessa. 

Suurin osa valtuuksia käyttävistä pystyy ottamaan Suomi.fi-valtuudet käyttöön omatoimisesti sähköisesti. 

Esimerkiksi metsäyhtymillä ja yhdistyksillä ja kuolinpesillä Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen voi edellyttää asiointia verotoimistossa, joten asian hoitoon on hyvä varata riittävästi aikaa. 

Vero.fistä voit selvittää, voiko Katso-tunnistetta ja Katso-valtuuksia veroasioinnissa käyttävä siirtyä käyttämään Suomi.fin valtuudet-palvelua sähköisesti, vai vaatiiko tilanteen hoitaminen asiointia verotoimistossa. Tarkista verotoimistojen käyntiosoitteet ja aukioloajat verotoimistohausta

Vuoden 2021 alusta Katso-tunnisteella ei voi enää asioida sähköisissä palveluissa. Viranomaisten palveluihin tunnistaudutaan jatkossa käyttäen henkilökohtaista vahvaa tunnistetta eli henkilökohtaisia pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sähköistä henkilökorttia.  

Suomi.fin valtuudet-palvelua ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. 

KUOLINPESÄ Jos kuolinpesällä ei ole Y-tunnusta, kuolinpesän veroasioita ei voi toistaiseksi hoitaa Suomi.fi-valtuuksilla. Kuolinpesä voi saada Y-tunnuksen vain, jos kuolinpesä harjoittaa esimerkiksi elinkeinotoimintaa, jota varten tarvitsee Y-tunnuksen. Kun Y-tunnusta ei ole, kuolinpesän veroasiat voi tällä hetkellä hoitaa paperilomakkeilla.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti