veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Finanssiala: Verotuksen pitäisi kannustaa säästämään

Finanssiala: Verotuksen pitäisi kannustaa säästämään
13.2.2017

Vapaaehtoinen eläkesäästäminen on tapettu tempoilevilla veroratkaisuilla, vaikka suomalaisten tarve varautua taloudellisesti eläkevuosiinsa on koko ajan kasvussa.

Näin kritisoi Finanssialan Keskusliitto (FK), joka nyt vaatii pitkäjänteisyyttä ja kannustavuutta niin eläkesäästämistä kuin ylipäätäänkin säästämistä ja sijoittamista koskevaan verotukseen ja sääntelyyn.

Liitto julkisti maanantaina ”finanssialan julistuksen”, jossa se linjaa yhteiskunnallisia tavoitteitaan. Julistus on myös viesti maan hallitukselle ja muille poliittisille päättäjille.

Perinteisten eläkesäästämisen tuotteiden, kuten eläkevakuutusten ja pitkäaikaissäästämisen tilien (ps-tilien) suosio on romahtanut, koska niiden verotusta on moneen kertaan muutettu ja ehtoja tiukennettu.

”Muutokset ovat olleet karhunpalvelus sekä säästäjille että yhteiskunnalle, sillä ihmisiä pitäisi kannustaa ottamaan vastuuta omasta tulevaisuudestaan”, FK:n varapuheenjohtaja Erkki Moisander Lähi-Tapiolasta sanoo.

Yksi tapa käyttää omaa varallisuutta esimerkiksi julkisia palveluja täydentäviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin olisivat kertamaksuiset eläkevakuutukset. Finanssiala on jo pitkään ajanut muutoksia niiden verokohteluun. ”Ainakin vakuutuksen pääoma tulisi saada nostaa verotta”, Erkki Moisander painottaa.

Nykyisin kertamaksuisen eläkevakuutuksen ottaja joutuu säästöjä nostaessaan maksamaan veroa sekä vakuutussäästöjensä tuotosta että vakuutuksen pääomasta eli omista rahoistaan, jotka on vakuutukseen sijoittanut.

Kaikkia sijoitusmuotoja tulisi FK:n mielestä kohdella verotuksessa samanarvoisesti. ”Eri sijoitustuotteiden verotusta tulisi käsitellä kokonaisuutena. Tärkeää on pyrkiä laajaan, yhtenäiseen veropohjaan ja välttää poikkeamia”, FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo.

Jatkuvien säädösmuutosten asemesta olisi valittava linja, jota pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti noudatetaan. ”Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu, että omaisuuden ja eri sijoitusmuotojen verotuksesta tehdään selvitys. Nyt tätä selvitystä tekemään olisi perustettava työryhmä, jossa on mukana laajasti eri intressipiirien edustus”, Piia-Noora Kauppi sanoo.

Ulla Simola

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.