veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

FIM: Perinnön saaminen ja jättäminen askarruttavat suomalaisia – perintösuunnitelmista ei kuitenkaan puhuta

FIM: Perinnön saaminen ja jättäminen askarruttavat suomalaisia – perintösuunnitelmista ei kuitenkaan puhuta
26.2.2018

Suomalaisilla perheillä on omaisuutta satojen miljardien euron edestä, ja lähivuosina moni vaurastuu saadessaan perinnön, johon ei välttämättä ole varautunut. Useimmat pohtivat perinnön jättämiseen tai saamiseen liittyviä asioita yksin, käy ilmi yksityispankki ja varainhoitaja FIMin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vastaajista lähes kolmannes kertoi pohtineensa perintöön liittyviä kysymyksiä erittäin paljon tai melko paljon. Kolme neljästä on miettinyt perinnön saamista tai jättämistä. Samaan aikaan peräti joka kolmas kertoi kuitenkin, ettei ole puhunut kenenkään kanssa aihepiiristä.

Uusimpien tilastojen mukaan suomalaisilla kotitalouksilla on nettovarallisuutta 575 miljardin euron edestä, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat. Lähivuosina moni voi yllättyä ja huomata olevansa varakas perittyään esimerkiksi kaksion kaupungin keskustasta. 

Joulukuussa tehdyn tutkimuksen perusteella naiset pohtivat perintöön liittyviä asioita hieman enemmän kuin miehet. Kiinnostus aiheeseen lisääntyy, kun ikää karttuu enemmän.

Myös se, miten hyvin henkilö kokee tulevansa toimeen, vaikuttaa kiinnostukseen. Omasta mielestään erinomaisesti toimeentulevat miettivät perintöön liittyviä asioita selvästi keskimääräistä enemmän. Heille perinnön jättäminen on myös selvästi muita tärkeämpää.

Kysely tuotti myös mielenkiintoista tietoa suomalaisten perintöjen suuruudesta. Joka kymmenes perintöä saanut kertoi saaneensa yli 100 000 euroa. Myös yhtä moni perinnön saamiseen luottava arvioi saavansa saman verran. Peräti joka kolmas perinnön jättämistä melko tai erittäin tärkeänä pitävistä arvioi jättävänsä itse yli 100 000 euron suuruisen perinnön.

Tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta perintökysymyksiin toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n internet-paneelissa joulukuussa 2017. Tutkimukseen vastasi 1 016 täysi-ikäistä suomalaista. 

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.