veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Asun Portugalissa ja remontoin kesämökkiä Suomessa – voinko tehdä kotitalousvähennyksen perintö- tai kiinteistöverosta?

Asun Portugalissa ja remontoin kesämökkiä Suomessa – voinko tehdä kotitalousvähennyksen perintö- tai kiinteistöverosta?
13.5.2022

Veljeni omisti arvokkaan kesämökin Suomessa, josta maksoin hänen jälkeensä kovat perintöverot tänä vuonna. Käytän itsekin mökkiä käydessäni Suomessa, mutta asun pysyvästi Portugalissa. 

Olenko oikeutettu tekemään kotitalousvähennyksen perintö- tai kiinteistöverosta, jos remontoin mökkiä kuluvana vuonna? En maksa Suomeen muita veroja kuin jatkossa myös kiinteistöveroa. 

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Et voi tehdä kotitalousvähennystä perintö- etkä kiinteistöverosta.

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti valtion tuloverosta. Vähennys tehdään ansiotuloista ja pääomatuloista suoritettavista veroista samassa suhteessa, kun veroja tulisi maksettavaksi. Ansiotulojen verosta vähennys tehdään muiden vähennysten jälkeen ennen alijäämähyvitystä.

Jos vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään kunnallisverosta, vakuutetun sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta näiden verojen suhteessa. Sairausvakuutuksen päivärahamaksusta vähennystä ei voi tehdä.

Jos maksetut verot eivät riitä kotitalousvähennyksen tekemiseen tai vähennystä ei muusta syystä voi tehdä, kustannuksia ei voi vähentää tulevien vuosien verotuksessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti