veronmaksajat.fi

VEROT

Tiedätkö, mistä näet terveystietosi?

Tiedätkö, mistä näet terveystietosi?
2.5.2016

Omakanta on kansalaisille rakennettu sähköinen palvelu, jossa voit verkossa tarkastella resepti- ja terveystietojasi. Palvelu on rivakasti laajenemassa.

Omakanta

Kun kirjaudut Omakanta-palveluun osoitteessa www.kanta.fi tai www.omakanta.fi voit tarkastella sinne kirjattuja terveystietojasi. Tiedot näkyvät palvelussa, kun sinulle on määrätty lääkkeitä sähköisesti tai tietojasi on tallennettu Potilastiedon arkistoon.

Kanta on yhteinen nimitys terveydenhuollon uusille valtakunnallisille tietojärjestelmäpalveluille. Näitä ovat sähköisen reseptipalvelun ja omien tietojen katselemisen palvelun lisäksi vielä kuluvana vuonna koko maan kattavasti toimiva sähköinen Potilastiedon arkisto.

Sähköinen resepti oli ensimmäinen Kansallisen terveysarkiston palvelu (Kanta-palvelu), jonka tietoja Omakannasta pystyi katsomaan. Esimerkiksi viime vuonna lääkärit kirjoittivat lähes 28 miljoonaa sähköistä reseptiä. 

”Sähköisiä reseptejä alettiin kirjoittaa ensimmäistä kertaa toukokuussa 2010, mutta varsinaisesti vuoden 2013 aikana niiden käyttö laajeni todella kattavasti. Esimerkiksi viime vuoden joulukuussa Kelan tilastojen mukaan 90 prosenttia kaikista korvattavista lääkemääräyksistä oli sähköisesti tehtyjä”, sanoo Kanta-palveluiden kehittämispäällikkö Pia Järvinen-Hiekkanen Kelasta.

Näin kirjaudut omiin tietoihisi

Omakantaan pääset kirjautumaan sivuston oikean palstan vihreästä painikkeesta. Omakanta on henkilökohtainen palvelu, johon kirjaudutaan joko pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella.

Tunnisteilla varmistetaan kirjautujan henkilöllisyys. Tunnisteen käyttö vastaa allekirjoitusta.

Omakanta alkaa olla jo tuttu palvelu monelle. Pia Järvinen-Hiekkanen kertoo, että esimerkiksi pelkästään helmikuun aikana yli 350 000 kansalaista kirjautui Kansallisen terveysarkiston Omakanta-palveluun. Kaikkinensa kirjautumisia oli helmikuussa noin 700 000.

Palvelu laajenee asteittain

Kanta-palvelussa on mukana jo koko julkinen terveydenhuolto. ”Laboratoriotulokset eivät tällä hetkellä arkistoidu Kantaan aivan kaikilta organisaatioilta. Tämän vuoden aikana toivottavasti nämäkin saadaan kattavasti mukaan”, Järvinen-Hiekkanen huomauttaa.

Yksityiset lääkäriasemat tulevat Kantaan vähitellen. Huhtikuun alkuun mennessä niitä oli liittynyt palvelun kuusi.

Vielä tämän kevään aikana on tarkoitus saada muutkin suuret ja keskikokoiset yksityisen terveydenhuollon toimijat liittymään mukaan Potilastiedon arkistoon.

Omakanta avattiin kansalaisille vuonna 2010, kun sähköinen resepti tuli vähitellen käyttöön. ”Tuolloin järjestelmä pystyi näyttämään tietoja asiakkaille. Kaikkia Kanta-palveluita on kehitetty jo vuodesta 2007 alkaen, jolloin asiakastieto- ja reseptilaki tulivat voimaan”, Järvinen-Hiekkanen kertoo. 

Alaikäisen lapsensa tietoja ei vielä näe

Omakanta on jokaisen sellaisen täysi-ikäisen käytössä, jolla on suomalainen henkilötunnus. Palvelusta näkee myös ennen täysi-ikäisyyttä kirjatut sähköiset reseptit ja terveystiedot, mutta vasta sen jälkeen, kun on täyttänyt 18 vuotta.

Toistaiseksi vanhemmat eivät näe palvelusta alaikäisen lapsensa tietoja. Sen sijaan huoltajat voivat pyytää yhteenvedon lapsensa sähköisistä resepteistä joko apteekista tai terveydenhuollosta.

”Omakantaa on tarkoitus kehittää vielä tämän vuoden aikana siten, että vanhemmat pystyisivät katsomaan alaikäisen lapsensa tietoja palvelusta”, Järvinen-Hiekkanen toteaa. 

Mitä kaikkea Omakanta tarjoaa?

Omakannasta näet sähköiset reseptisi. Reseptin tiedoista näet, mihin asti resepti on voimassa ja onko siinä vielä lääkettä jäljellä. Voit myös tulostaa yhteenvedon resepteistäsi sekä lähettää reseptistä uusimispyynnön terveydenhuoltoon.

Sähköiset reseptit ja lääkeostot näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu. Palvelussa ei näy paperi-, puhelin- tai faksireseptejä.

”Viime marraskuusta lähtien tuli myös mahdollisuus uusia resepti Omakanta-palvelussa. Noin 100 000 reseptiä kuukausittain uusitaan nyt sen kautta. Tätä palvelua ihmiset ovatkin kovasti toivoneet”, Järvinen-Hiekkanen sanoo.

Omakanta-palvelussa voit tarkastella myös terveystietojasi. Ne näkyvät palvelussa sen jälkeen, kun terveydenhuollossa on alettu tallentaa tietoja Potilastiedon arkistoon.

Terveystietoja tallennetaan Potilastietojen arkistoon koko Suomessa, sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa. Ne tulevat palveluun vaiheittain.

Sähköinen resepti ja Potilastiedon arkisto mahdollistavat sen, että halutessasi tietosi ovat terveydenhuollon käytössä koko Suomessa, asioitpa sitten julkisessa tai yksityisessä terveydenhuollossa.

Voit antaa suostumuksen tietojesi käyttöön hoitoasi varten. Voit tehdä sen Omakannassa tai terveydenhuollossa. Suostumus on voimassa toistaiseksi, ja halutessasi voit perua sen milloin tahansa.

Palvelussa voit myös rajoittaa resepti- ja potilastietojesi luovuttamista. Silloin tiedot eivät näy apteekeissa eivätkä terveydenhuollossa. Tosin terveystiedot näkyvät aina siinä terveydenhuollon yksikössä, jossa tiedot on kirjattu.

Omakannassa voit seurata, mihin terveydenhuollon yksiköihin tietojasi on luovutettu tai missä apteekeissa tietojasi on käsitelty.

Voit myös tallentaa hoitotahdon ja/tai elinluovutustahdon Omakantaan. Vielä tällä hetkellä suositellaan, että tulostat tahdonilmaisusi ja toimitat sen terveydenhuoltoon, koska tieto ei vielä siirry automaattisesti terveydenhuoltoon.

Hoitotahdossa voit ilmaista hoitoasi koskevat toiveet siltä varalta, että et itse pysty osallistumaan hoitoratkaisuihin tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa voit ilmaista erityistoiveesi hoidosta tai kieltäytyä tietyistä hoitotoimenpiteistä.

Omat terveysmittaukset tulossa palveluun

Omakanta-palveluun tulee Järvinen-Hiekkasen mukaan tulevaisuudessa myös niin sanottu Omatietovaranto, joka tarkoittaa että kansalaiset pystyvät tallentamaan itse omia terveysmittauksiaan palveluun. Tieto näistä kulkeutuisi myös terveydenhuoltoon.

”Esimerkiksi diabeetikot voisivat kirjata eri mittaustuloksiaan palveluun.”

Riitta Rimmi

Mikä Omakanta?  Omakanta on osa Kanta-palveluita eli sähköistä Kansallista terveysarkistoa. Sen taustalla ovat sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Kela, Valvira, Fimea eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus ja Väestörekisterikeskus. Kanta-palveluita ovat sähköinen resepti, Potilastiedon arkisto sekä ammattilaisten lääketietokanta. Omakantaa voi luonnehtia portiksi omiin terveystietoihisi ja sähköisiin resepteihisi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti