veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Soten rahapuu paljastaa terveysmenot

Soten rahapuu paljastaa terveysmenot
28.6.2016

Mitä sosiaali- ja terveydenhuolto maksaa sinun kotikunnassasi? Maksaako se enemmän vai vähemmän kuin naapurissa tai koko maan kunnissa keskimäärin?

Soten rahapuu Kelan verkkosivuilla paljastaa kuntien sote-menot. Niissä on valtavan suuria eroja.

Puun avulla pystyy myös hahmottamaan, mihin palveluihin suurimmat sote-rahan virrat Suomessa menevät.

Esimerkiksi työterveyshuollon tulevaisuus on ollut kovasti tapetilla viime aikoina, kun on keskusteltu siitä, minkälainen sote-uudistus Suomeen pitäisi tehdä. Soten rahapuu kuitenkin paljastaa, että työterveyspalveluihin kuluva raha on kokonaiskustannuksista pikkuruinen puro. Todella isot rahat kuluvat erikoissairaanhoitoon ja hoivapalveluihin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaismenot vuonna 2014 olivat yhteensä lähes 22 miljardia euroa. Siitä työterveyshuollon menot olivat noin 782 miljoonaa euroa.

Asukasta kohti sote-menot olivat yhteensä keskimäärin 4 939 euroa. Siitä kunnallisesti järjestettyjen palveluiden osuus oli 3 933 euroa asukasta kohti. Kelan sairausvakuutukseen kuuluvien palveluiden osuus oli noin 1 000 euroa, ja se sisältää työnantajan työterveyshuollon, jonka kokonaiskustannukset olivat 146 euroa asukasta kohti.

Soten rahapuuhun pääset tästä.

Rahapuusta kertova Kelan blogi löytyy tästä. Blogin kirjoittajat ovat tutkija Timo Hujanen ja tutkimusprofessori Hennamari Mikkola Kelasta.

Ulla Simola

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.