veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Puheenjohtajat Vero2015-tapahtumassa: Ansiotulojen verotukseen pieniä kevennyksiä

Puheenjohtajat Vero2015-tapahtumassa: Ansiotulojen verotukseen pieniä kevennyksiä
11.3.2015

Luvassa on erittäin maltillisia veronkevennyksiä sekä palkansaajille että eläkeläisille, mikäli Vero2015-tapahtuman avajaisten paneeliin osallistuneiden pääministeri Alexander Subbin (kok.), valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd.) sekä puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) ja Juha Sipilän (kesk.) linjaukset toteutuvat tulevalla vaalikaudella.

Vero2015 Henrik Kettunen

Alexander Stubb yhdistäisi äärimaltillisen palkkaratkaisun ja veronkevennykset. "Verotuksen kevennys koskisi palkansaajia kautta linjan kaikissa tuloluokissa", Stubb sanoi. Myös eläkeläisten verotus kevenisi. 

Antti Rinne suuntaa ansiotulon veronkevennykset pieni- ja keskituloisille. "Enemmän kuin noin  50 000-60 000 ansaitsevien verotusta kiristettäisiin hieman." Myös Rinne keventäisi pienituloisten eläkeläisten verotusta ja korottaisi takuueläkettä 20-30 euroa.

Timo Soini suuntaa kevennykset pienituloisille palkansaajille ja eläkeläisille.

Myös Juha Sipilä suuntaa nykyisessä taloustilanteessa ansiotulojen veronkevennykset pieni- ja keskituloisille. Sipilä toteuttaisi kevennykset korottamalla työtulovähennystä.

Yli 45 000 euroa eläkettä saavien eläketulosta maksamasta kuuden prosentin lisäverosta ei puheenjohtajien mukaan toistaiseksi luovuta.

Stubbin esittämän veroalen suuruusluokka on 2 miljardia euroa, josta puolet rahoitettaisiin kiristämällä haittaveroja ja toinen puolet maltillisella palkkaratkaisulla. Juha Sipilän, Antti Rinteen ja Timo Soinin linjaukset olivat maltillisempia.

Kokonaisveroaste ei Juha Sipilän mukaan saa ainakaan nousta. Alexander Stubb puhuu puolestaan hitaasta liukumasta kohti keveämpää kokonaisveroastetta. Antti Rinne ei näe mahdollisuuksia sen enempää kokonaisveroasteen korotuksiin kuin alennuksiinkaan. 

Juha Sipilä korosti vastuunkantoa ja tulosvastuuta. ”Suomen taloutta tervehdytetä vippaskonsteilla. Edessä on ainakin 10 vuoden urakka."

Asuntolainojen korkovähennyksen poistoon panelistit suhtautuvat maltillisesti. Vähennyksestä ei voida luopua kuitenkaan kertaheitolla. Tänä vuonna asuntolainan koroista on vähennyskelpoista 65 prosenttia. Vuonna 2018 asuntolainan korkomenoista voi vähentää enää puolet.

Verotuksen ennakoitavuus tärkeää yrityksille

Yhteisöverotus pysynee ennallaan. Stubb, Rinne ja Sipilä korostivat verotuksen ennakoitavuuden merkitystä yrityksille. Rinne ja Soini tosin huomauttivat yhteisöveron laskusta, joka vei lähes miljardin valtion tuloista.

Juha Sipilä esitti puolestaan viiden prosentin yrittäjävähennystä liikkeen- ja ammatinharjoittajille, henkilöyhtiöiden osakkaille sekä maa- ja metsätalouden harjoittajille. 

Minna Petäinen

Tutustu Vero2015-tapahtuman ohjelmaan.

 

Vero2015:n avajaiset videona

Rahat, verot, työ & eläke, koti