veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Verkko-ostokset Isossa-Britanniassa kallistuvat - tullaus nostaa hintoja noin kolmanneksella

Verkko-ostokset Isossa-Britanniassa kallistuvat - tullaus nostaa hintoja noin kolmanneksella
29.12.2020

Tulli kehottaa ottamaan huomioon tullimaksut ja arvonlisäveron, kun tilaa tavaraa Isosta-Britanniasta vuodenvaihteen jälkeen. Tullaus nostaa tilauksen hintaa noin 30 prosenttia.

Kun tilaa tavaraa Isosta-Britanniasta, 1.1.2021 alkaen on tullattava kaikki Isosta-Britanniasta toimitettavat yli 22 euron arvoiset lähetykset. Lisäksi on maksettava arvonlisävero, joka on yleensä 24 prosenttia. 

Poikkeuksena ovat alkoholi, alkoholijuomat, tupakkatuotteet, hajuvedet ja eau de toilette -tuotteet, jotka on tullattava aina. 

Karkea nyrkkisääntö on, että tullaus nostaa tilauksen hintaa noin 30 prosenttia. 

Maahantuonnin tullimaksu kannetaan arvonlisäveron lisäksi vain silloin, kun lähetyksen arvo on yli 150 euroa

On hyvä huomioida, että tullimaksun ja veron määräytymisen näkökulmasta ratkaisevaa on se, mistä maasta tavara toimitetaan ja toimitetaanko se tullaamattomana, ei verkkokaupan sijaintimaa

Jos tavara toimitetaan EU-maasta, ja se on EU:ssa valmistettu tai sinne tullattu,  lähetystä ei tullata eikä siitä makseta Tullille tullimaksua ja arvonlisäveroa.

Jos tavara toimitetaan Pohjois-Irlannista, lähetystä ei tulliselvitetä. Pohjois-Irlannin kanssa sovelletaan EU:n tullilainsäädäntöä, eli sitä kohdellaan kuin mitä muuta EU-maata tahansa.

Jos Isosta-Britanniasta ostettujen tavaroiden kuljetus on alkanut vuoden 2020 puolella, niitä kohdellaan Suomeen saapuessa unionitavarana eikä lähetystä tarvitse tullata.

Jos tavaroiden kuljetus kuitenkin alkaa vasta vuonna 2021, on lähetys tullattava ja maahantuonnin verot maksettava, vaikka tilaus olisikin tehty ennen eropäivää.

Esimerkki tullimaksusta ja arvonlisäveroista, kun EU:n ja Britannian ulkopuolella valmistettu tavara toimitetaan Isosta-Britanniasta vuonna 2021

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta EU:n ja Britannian ulkopuolella, esim. Intiassa, valmistetut 200 euron arvoiset urheilujalkineet, joiden kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä kannettava tullimaksu ja arvonlisävero muodostuvat seuraavasti:

  • Tullimaksu muodostuu tavaran ostohinnan ja kuljetuskulujen summan, eli yhteensä 220 euron, perusteella. Urheilujalkineiden tullimaksu on 37,18 euroa, eli 16,9 % * (ostohinta + kuljetuskulut). 
  • Arvonlisävero on 61,72 euroa, eli 24 % * (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu).
  • Jalkineiden kokonaishinta on 318,90 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + tullimaksu + arvonlisävero).

Jos tullattavaa lähetystä kuljettaa Posti, arvonlisävero maksetaan myös Postin käsittelymaksusta (2,90 euroa).

Esimerkki verojen määrästä, kun britannialainen tavara toimitetaan Isosta-Britanniasta vuonna 2021

Isosta-Britanniasta toimitettavat lähetykset on tullattava ja arvonlisäveroa on maksettava, jos lähetyksen arvo on yli 22 euroa. Jos tavaran alkuperämaa on Iso-Britannia tai EU-maa, tavarasta ei tarvitse maksaa tullimaksua. Tavaran alkuperämaa on ilmoitettu yleensä tilausvahvistuksessa tai kauppalaskussa. 

Jos vuonna 2021 tilaat Isosta-Britanniasta maassa valmistetun 200 euron arvoisen miesten puvun, jonka kuljetuskulut ovat 20 euroa, lähetyksestä maksettava arvonlisävero muodostuu seuraavasti:

  • Tullimaksua ei tarvitse maksaa. 
  • Arvonlisävero on 52,80 euroa, eli 24 % * (tavaran ostohinta + kuljetuskulut).
  • Puvun kokonaishinta on 272,80 euroa (tavaran ostohinta + kuljetuskulut + arvonlisävero).

Tullimaksun ja arvonlisäveron määrän voi selvittää Tullilaskurilla ennen kuin tilaa netistä. Tullilaskuri myös opastaa, mitä pitää tehdä, kun tullaa tavaroita Suomeen. 

Iso-Britannia on vuodenvaihteen jälkeen EU:n ulkopuolinen maa. Lisätietoa Brexitin vaikutuksesta nettiostoksiin.

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti