veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Vaurastumiskomissaari Vesa Heikkilän 5 + 1 vinkkiä omaisuuden kasvattamiseen

Vaurastumiskomissaari Vesa Heikkilän 5 + 1 vinkkiä omaisuuden kasvattamiseen
8.5.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Vesa Heikkilä on monessa mukana ollut investointipankkiiri, joka tunnetaan epäkorrekteistakin mielipiteistään. Twitterissä huutia saavat milloin Helsingin kaupungin pyöräilypolitiikka, milloin metsäkeskustelu.

Harrastuksekseen Heikkilä on huolissaan suomalaisten vaurastumisesta. Taustalla on jo opiskeluaikoina aivoihin syöpynyt havainto Suomen kansan demografisesta kehityksestä: pyramidimme on väärin päin!

Huhtikuun alussa Heikkilä ehdotti blogikirjoituksessaan, että Suomeen pitäisi perustaa vaurastumisvirasto, joka tekisi ajan mittaan tarpeettomaksi nykyisen työeläkejärjestelmän. Tyypillistä Heikkilää. Hän ei jätä tilaisuutta hyödyntämättä, jos pääsee hämmentämään poliittisväritteistä keskustelua.

Koska vaurastumisviraston toteuttaminen tuskin pääsee seuraavan hallituksen ohjelmaan, karautin pyörälläni Kasarmitorin kulmalle Taalerin toimitiloihin ja pyysin Heikkilää antamaan viisi vinkkiä vaurastumiseen. Heikkilä toimii tällä hetkellä Taaleri Kapitaalin toimitusjohtajana.

Epäkorrektista kulkuneuvovalinnastani huolimatta sain lämpimän vastaanoton, kahvia, leipää ja kourallisen suklaakonvehteja – sekä hövelisti viiden vinkin lisäksi pohdittavaksi ajatuksia herättävän bonuskysymyksen. 

1. Eläkejärjestelmä uusiksi

Nykyinen työeläkejärjestelmä on Vesa Heikkilän mukaan huono ja epäoikeudenmukainen, kun eläkkeistä valtaosa rahoitetaan nykyisten työntekijöiden maksamista eläkemaksuista ja eläkesijoitusten tuotto on vaatimaton.

Molemmat asiat pitäisi korjata.

Toimiva voisi olla esimerkiksi Ruotsin malli, jossa palkansaaja saa itse sijoittaa osan työeläkemaksustaan. Jos sijoituksensa sössii, ikävämpi juttu, mutta jos rahat ohjaa hajautetusti osakemarkkinoille, sijoituksille pitäisi kaiken järjen mukaan saada parempi tuotto kuin mihin työeläkeyhtiöt pääsevät.

Työeläkevakuuttajien etujärjestön Telan mukaan suomalaiset eläkesijoitukset tuottivat vuosina 1997–2018 keskimäärin 5,6 prosenttia vuodessa (reaalisesti keskimäärin 4,0 prosenttia vuodessa). Osakkeisiin suomalaisista eläkevaroista on sijoitettu noin puolet.

Itselle korvamerkittyjä eläkesäästöjä olisi vaikea leikata poliittisilla päätöksillä ja indeksikikkailuilla. Järjestelmän legitimiteettikin olisi varmaan nykyistä parempi, koska tyel-maksuilla työntekijä kartuttaisi konkreettisesti omaa eläkettään sen sijaan että hänen rahansa laitettaisiin tilisiirtona nykyisille eläkeläisille. 

2. Korkoa korolle on vanha konsti, mutta se toimii

Mitä aikaisemmin aloittaa, sitä enemmän vaurastuu.

”Vaikka potenssilaskun ihmeellisyyden tietää, aina kun alkaa laskeskella, hämmästyy, kuinka pienistä summista kertyy ajan myötä isoja omaisuuksia”, Heikkilä sanoo.

”Varhain aloitetulla ja säännöllisellä sijoittamisella voi kartuttaa varakassaa ei pelkästään eläkeikää vaan myös mahdollista pahaa päivää varten.” 

3. Velka ei ole vihollinen

”Suomalaiset eivät osaa hoitaa tasettaan!” Vesa Heikkilä innostuu.

Velan pelko on suomalaisen hyve, elämän tavoite asuntolainan maksaminen. Niin ei tarvitsisi olla. Jos asuntolainaa lyhentäisi maltillisempaa tahtia, kuukausittainen käteen jäävä kassavirta olisi vuolaampi.

Lainanlyhennyksestä säästyvät rahat voisi sijoittaa. Voi ne tietysti käyttää myös leveään elämään, mutta se ei ole vaurastumisen kannalta hyväksi.

Ruotsissa on käytössä asuntolainoja, joita ei lyhennetä lainkaan vaan maksetaan vain korkoja. Sellainen malli Suomeenkin?

”Lainan ei tarvitse olla nolla tai sata. Niiden väliin mahtuu aika monta prosenttilukua.”

4. Älä sijoita startupiin vaan perusta startup

Sijoittamalla voi vaurastua, mutta hajautetulla salkulla tuotto jää kuitenkin oletettavasti vajaaseen kymmeneen prosenttiin vuodessa. Pitkäaikaisella sijoittamisella voi vaurastua – ja todennäköisesti vaurastuukin –, mutta jos haluaa rikastua, täytyy ottaa riskejä myös muualla kuin pörssissä.

Täytyy ryhtyä yrittäjäksi.

”Älä sijoita startupeihin vaan mieti, voisitko itse perustaa startupin”, Heikkilä neuvoo.

Julkisiksi sijoituskohteiksi päätyvät startupit eivät usein tarjoa kelvollista riskin ja tuoton suhdetta. Ne ovat käyneet läpi ammattilaisten seulan, ja yleensä vasta viimeisenä yritys kääntyy yksityishenkilöiden puoleen.

Kavereiden startupeihin sijoitettuaan taas saa usein huomata, että pian tarvitaan taas lisää rahaa.

5. Pörssi ei riitä hajauttamiseen

”Hajauttaminen ei tarkoita pelkästään osakesalkun hajauttamista. Täytyy hajauttaa myös muihin omaisuuslajeihin”, Vesa Heikkilä muistuttaa.

”Rahaa pitäisi olla sellaisessa muodossa, josta se on muutettavissa käteiseksi silloin, kun osakemarkkinat ovat aallonpohjassa. Osakemarkkinoilla suurimmat tuotot tehdään silloin, kun pääsee ostamaan pohjalla. Silloin ei ole niin nökönuukaa, vaikkei onnistuisi myymään huipulla.” 

Bonusvinkki: Suomalainen kuvataide 

Sijoittajan kannattaa yleensä olla kiinnostunut sellaisista kohteista, joita muut hyljeksivät.

”Tällä hetkellä kukaan ei halua ostaa klassista suomalaista kuvataidetta”, Vesa Heikkilä on huomannut.

Väärennöskohujen takia kuvataidetta ei pidetä vakavasti otettavana sijoituskohteena. Vähäinen kysyntä näkyy Heikkilän havaintojen mukaan teosten hinnoissa.

Oston paikka? 

Viikon trio: Sijoittaja.fi:n pienyhtiösuosikit

Sijoittaja.fi-palvelun osakevalintatyökalu panee Helsingin pörssissä noteerattavia osakkeita paremmuusjärjestykseen useilla kriteereillä. Listan kärjessä keikkuu finanssialan yhtiö eQ, joka on kasvanut jo lähes 350 miljoonan euron arvoiseksi yhtiöksi.

Kun Sijoittaja.fi:n listalta rajaa mukaan vain pienyhtiöiden luokkaan kuuluvat yhtiöt päädytään alla olevaan trioon.

Pääomasijoitusrahastoja hallinnoiva ja omaakin tasettaan sijoittava CapMan on saanut täydet kympit kasvusta ja osingosta. Raute on Sijoittaja.fi:n arvioissa kympin arvoinen kokonaisriskiä, arvoa ja osinkoa mittaavissa ulottuvuuksissa. Ilkkakin saa kympin kokonaisriskissä ja arvossa.

Listalla seuraavina ovat Marimekko, Etteplan, Evli ja Incap. Ne kaikki ovat saaneet vähintään 70 pistettä

Osake Pisteet
CapMan  80
Raute   79
Ilkka      76

Lähde: Sijoittaja.fi. Päivitetty 24.4.2019.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän omistaa mainituista yhtiöistä CapMania, Rautea, Marimekkoa ja Etteplania.

Rahat, verot, työ & eläke, koti