veronmaksajat.fi

RAHAT

Tuloskausi yhteen: osinkoja ropisee, pörssin hikka hellitti

Tuloskausi yhteen: osinkoja ropisee, pörssin hikka hellitti
28.2.2018

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Helsingin pörssin tuloskausi alkaa olla paketissa, sillä merkittävimmät yhtiöt ovat kertoneet viime vuoden lukunsa.

Tuloskaudella pörssin yleiskehitykseen vaikutti helmikuun alun hikka, joka nytkäytti indeksejä alaspäin kaikkialla maailmassa. Helsingin pörssi yleisindeksitasolla on kuitenkin taas korkeammalla kuin vuodenvaihteessa.

Tulosraporteista enemmistö tarjosi iloisia yllätyksiä niin meillä kuin maailmallakin. Factsetin keräämän datan mukaan Yhdysvaltain S&P 500 -indeksin yhtiöistä kolme neljäsosaa on yllättänyt positiivisesti osakekohtaisen tuloksen suhteen ja vielä useampi liikevaihdon suhteen. Factsetin tilastossa on mukana 80 prosenttia S&P 500 -yhtiöistä.

Factsetin mukaan ennätysmäärä S&P 500 -yhtiöistä on antanut alkaneelle vuodelle positiivisen ohjeistuksen osakekohtaisesta tuloksesta. Tärkeä osasyy siihen on Yhdysvaltain yritysten verojen alentaminen.

Mitä Helsingin pörssin tuloskaudesta jäi käteen? Kysyin asiaa OP:n osakestrategilta Antti Saarelta ja suomalaisiin osakkeisiin sijoittavan FIM Fenno -rahaston salkunhoitajalta Ville Kantolalta

"Venäjältä potkua Suomen talouteen"

OP:n Antti Saari ja FIM:n Ville Kantola ovat yksimielisiä siitä, että tuloskausi sujui myötätuulessa.

"Maailmantalous näyttää hyvältä, ja myös Suomen talous on piristynyt selvästi niin viennin kuin kotimarkkinan osalta", Ville Kantola kiteyttää.

Hän muistuttaa, että Venäjän talouden toipuminen antaa lisäpotkua Suomen taloudelle.

Antti Saari laskeskelee, että Helsingin pörssin yhtiöiden liikevaihdot kasvoivat kolme prosenttia ja liikevoitot peräti 13 prosenttia vertailukauden luvuista, kun luvuista jättää pois tällä haavaa vielä ruotsalaisen Nordean, jonka selvä kyykkäys painaisi kokonaislukuja.

"Suuret yhtiöt pärjäsivät keskimäärin jossain määrin paremmin kuin pienet. Lukumääräisesti yli 80 prosenttia yhtiöistä nosti tai säilytti osingon ennallaan", Saari sanoo. 

Nokia iloinen yllätys

Sekä Saari että Kantola nostavat positiivisesti yllättäneiden yhtiöiden listalleen Nokian. Myös UPM-Kymmene saa maininnan molemmilta – Saari tosin nostaa esiin koko metsäteollisuuden hyvän loppuvuoden.

"Amer Sports ja Nokia olivat sijoittajille selviä iloisia yllätyksiä molempien yhtiöiden kurssilaskujen jälkeen", Kantola sanoo.

"Monet muutkin yhtiöt tekivät erittäin vahvaa tulosta tasaiseen tapaansa. Esimerkkinä voisi mainita UPM-Kymmenen, Elisan ja Keskon. Nokian Renkaat teki myös hyvän tuloksen, mutta se ei riittänyt markkinan odotuksiin", hän jatkaa.

Saaren listalla ovat Nokian ja metsäteollisuuden lisäksi Lehto, Neste, Tokmanni ja EQ.

O-yhtiöt pettymyksiä 

"Orionin ohjeistus vuodelle 2018 oli sijoittajille pettymys, vaikkakin itse neljännestulos oli odotuksia parempi. Lisäksi keskeytynyt Alzheimer-lääkkeen kehitys oli negatiivinen uutinen", FIM:n Kantola sanoo.

"Outokummun kurssi tuli alas, kun neljänneksen toimitusmäärät ja sitä kautta tulos jäivät odotuksista ja yhtiö myös varoitteli kustannus- ja valuutta vastatuulesta tälle vuodelle", hän lisää.

Outokumpu on myös Saaren pettymysyhtiölistalla. Muiksi pettymyksiksi hän nostaa Nordean, Caverionin ja Uponorin

"Numeeriet ennusteet harvassa"

OP:n Antti Saari kertoo, etteivät vuotta 2018 koskevat ennusteet kokonaisuudessaan ole muuttuneet merkittävästi tuloskauden myötä. Tätä selittää osin myös se, etteivät yhtiöt anna kovin tarkkoja ohjeistuksia.

"Numeeriset ohjeistukset olivat hyvin harvassa, vaikka yhtiöt tyypillisesti arvioivatkin liikevoiton kehittyvän suotuisasti", Saari on pannut merkille.

Entä millaisia muutoksia olet tehnyt hoitamasi FIM Fennon salkkuun, Ville Kantola?

"En ole tehnyt merkittäviä muutoksia itse tuloskauden myötä, mutta olen hieman alipainossa yhtiöissä, joilla on suurin herkkyys heikkenevälle dollarille suhteessa euroon. Esimerkkeinä voisi mainita Metsä-Boardin ja Nesteen. Valuutan liike on ollut melko iso, ja jos pysymme tällä tasolla pidempään, sen pitäisi vaikuttaa yhtiöihin suojausten erääntyessä." 

Viikon trio: FIM Fennon kärki

FIM Fenno on legendaarinen Suomi-osakerahasto. Sen toiminta alkoi kaksikymmentä vuotta sitten, ja alkuaikoina rahastoa hoitanut Markku Kaloniemi loi sille huipputuottoja rohkeasti kantaa ottavalla sijoitustyylillään.

Sittemmin rahaston menestys on hiipunut. Rahastoraportin mukaan se on 21:stä vähintään kymmenen vuotta toimineesta Suomeen sijoittavasta osakerahastosta kymmenen vuoden tuotolla mitattuna kolmanneksi viimeinen. Mukana vertailussa ovat Finanssialan jäsenyritysten rahastot.

Tammikuun lopussa FIM Fennolla oli vajaat 3 000 osuudenomistajaa ja noin 65 miljoonan euron pääomat. Rahastoa on pari viime vuotta hoitanut Ville Kantola.

FIM Fennon suurimmat omistukset ovat yllätyksettömästi pörssin suuryhtiöitä. 

Yhtiö Paino
UPM-Kymmene 9,6 %
Kone     9,6 %
Nokia  9,6 %

Lähde: FIM Fennon kuukausiraportti. Tilanne: 31.1.2018.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti